Földadót és járműadót vetnének ki Mindszenten

Vágólapra másolva!
Földadót és járműadót vetne ki Mindszent. Olyan feladatokra fordítanák a bevételt, amelyre nem kapnak állami támogatást. Az erről szóló javaslatot el is fogadták, de a kormány még módosíthat az ezt lehetővé tevő adószabályokon.
Vágólapra másolva!

Földadót és járműadót vezetne be a Csongrád megyei Mindszent. A településen pénteken fogadták el az erről szóló javaslatot. Ennek értelmében január elsejétől a 150 aranykorona feletti földek után aranykoronánként 150 forintot kellene fizetniük a tulajdonosoknak – írja a Délmagyarország. A gépjárműadót az eddig ez alól mentesülő járművekre vetnék ki: mezőgazdasági vontatókra, lassú járművekre, pótkocsijaikra. Mértéke gépjárművek esetében kilowattonként 200 forint lenne, pótkocsik esetében súllyal számolnának: 100 kilogrammonként 200 forint évente.

A település 7-10 millió forint pluszbevétellel számol. Zsótér Károly polgármester a lapnak azt mondta, olyan feladatokra fordítanák az összeget, amelyre nem kapnak állami támogatást. Az azonban még bizonytalan, hogy valóban életbe tud majd lépni az új szabály, a kormány ugyanis még tárgyal arról, hogy kivegyék a földet az adóztatható tételek közül. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára korábban arról beszélt egy interjúban, hogy a törvénymódosításnál eszükbe sem jutott, hogy valaki megadóztatná a földeket.

Az adószabályok változásáról itt olvashat bővebben.