A mezőgazdaság hajtotta a növekedést

Vágólapra másolva!
3,2 százalékkal növekedett a magyar GDP a harmadik negyedévben a KSH felülvizsgált adatai szerint. Ez megfelel a November közepén publikált számoknak.
Vágólapra másolva!

A most közzétett részletes adatok szerint elsősorban a mezőgazdaság hajtotta a gazdaságot, de a bázishatás is hozzájárult az emelkedéshez, mondta el Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője

Hozzátette, hogy az adatokból ugyanakkor az is látszik, hogy a beruházásoknál, az építőiparban és a feldolgozóiparban egyaránt lassul a növekedés, és ez igaz az ágazatok többségére is.

Összességében elmondható, hogy lassuló ütemű növekedéssel az ipar hajtja a gazdaságot, de a belső fogyasztás is fontos szerepet tölt be. Németh Dávid rámutatott arra is, hogy a nettó exportpozíciónk jelentősen romlott a harmadik negyedévben. Az import 11 százalékkal nőtt, az export pedig 7,9 százalékkal bővült, míg az előző negyedévben pedig 10,7 százalékos volt az importbővülés, az export pedig 9,4 százalékkal nőtt.

A jelenlegi kilátások alapján arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben 2-2,5 százalékkal növekedhet a magyar GDP. Összességében pedig az egész évben 3,3 százalék körüli növekedéssel lehet számolni – fogalmazott Németh Dávid.