Magyarország is érzi az Oroszország elleni embargót

kertészet mezőgazdaság zöldség kertészet mezőgazdaság zöldség Bio Szentandrás fóliasátrai és paprikaültetvénye
Bio Szentandrás fóliasátrai és paprikaültetvénye
Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaságot számos csapás érte a közelmúltban, az ország válaszlépései pedig Magyarországnak is ártanak.
Vágólapra másolva!

A nyersolaj árának csökkenése, a déli áramlat tervének visszavonása, és a rubel értékvesztése egyaránt rossz hír az orosz gazdaságnak. A rubel mélyrepülése, közel mínusz 17 százalékos esése 140 milliárdos veszteséget jelent Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint.

Nagy veszteségek

A nyugati országok szankcióinak káros hatása pedig további 40 milliárdos kiesést jelent. A szankciókra adott válaszlépések, a mezőgazdasági termékek embargója Magyarországot is negatívan érinti, a legnagyobb veszteségeket a hús- és a gyümölcskivitel szenvedte el.

A mezőgazdaság kínálja a legtöbb lehetőséget Forrás: www.polyakattila.hu/Polyak Attila

Újabb kirendeltségek nyílnak

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke szerint a kormánynak szinten kell tartania az orosz exportot, ha kell, akár offenzív eszközökkel is. Szerinte fontos lenne a diplomáciai képviselet erősítése, ennek érdekében a meglevő moszkvai és szentpétervári kirendeltségek mellett Kazányban és Voronyezsben is nyílni fog egy-egy főkonzulátus.

Mezőgazdasági lehetőségek

A legnagyobb lehetőségek a mezőgazdaságban, azon belül is a technológiai fejlesztések területén kínálkoznak Oroszországban (állattartó telepek, vetőmagtermsztés, melegházak, hűtőházak, mezőgzdasági földmunkagépek, zöldség- és gyümölcs feldolgozó üzemek). Jövő év végéig 200-300 kis- és közepes vállalkozást kívánnak kijuttatni, mondta Tóth Imre.