Az orosz gazdaságot számos csapás érte a közelmúltban, az ország válaszlépései pedig Magyarországnak is ártanak.

A nyersolaj árának csökkenése, a déli áramlat tervének visszavonása, és a rubel értékvesztése egyaránt rossz hír az orosz gazdaságnak. A rubel mélyrepülése, közel mínusz 17 százalékos esése 140 milliárdos veszteséget jelent Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint.

Nagy veszteségek

A nyugati országok szankcióinak káros hatása pedig további 40 milliárdos kiesést jelent. A szankciókra adott válaszlépések, a mezőgazdasági termékek embargója Magyarországot is negatívan érinti, a legnagyobb veszteségeket a hús- és a gyümölcskivitel szenvedte el.

A mezőgazdaság kínálja a legtöbb lehetőségetForrás: www.polyakattila.hu/Polyak Attila

Újabb kirendeltségek nyílnak

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke szerint a kormánynak szinten kell tartania az orosz exportot, ha kell, akár offenzív eszközökkel is. Szerinte fontos lenne a diplomáciai képviselet erősítése, ennek érdekében a meglevő moszkvai és szentpétervári kirendeltségek mellett Kazányban és Voronyezsben is nyílni fog egy-egy főkonzulátus.

Mezőgazdasági lehetőségek

A legnagyobb lehetőségek a mezőgazdaságban, azon belül is a technológiai fejlesztések területén kínálkoznak Oroszországban (állattartó telepek, vetőmagtermsztés, melegházak, hűtőházak, mezőgzdasági földmunkagépek, zöldség- és gyümölcs feldolgozó üzemek). Jövő év végéig 200-300 kis- és közepes vállalkozást kívánnak kijuttatni, mondta Tóth Imre.