Több informatikusra lenne szükség

informatikus szerver internet it
Computer technician using digital tablet performing maintenance check of mainframe equipment
Vágólapra másolva!
A hazai infokommunikációs szektor a GDP 12 százalékát tette ki
Vágólapra másolva!

A hazai szoftver- és szolgáltatásexport jelenleg 275 milliárd forintot tesz ki, de ez a mennyiség 3-5 év alatt megduplázható lenne, ha növelni tudnánk a szakemberek számát. Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a szektor évi 20 százalékos bővülésre képes. A nemzetközi szoftverpiac folyamatosan nő, de több szakemberre lesz szükségünk, ha vele együtt akarunk növekedni.

Munkaerőhiány van

A magyar infokommunikációs szakma már most munkaerőhiánnyal küzd, évente mindössze 2500 informatikus végez a hazai felsőoktatásban (Romániában 8 ezer, Lengyelországban 20 ezer). Vityi szerint fontos lenne, hogy több támogatást kapjon a szakemberképzés.

Több informatikusra lenne szükség Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Fele multi, fele magyar

A hazai infokommunikációs szektor a GDP 12 százalékát tette ki, de ennek mindössze egytizede jött a szoftverfejlesző alágból - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtiktára. Az iparágban működő cégek fele multi, fele magyar vállalat, 28 százalékuk mikro-, kis- vagy középvállalkozás, 10 százalékuk startup.