Lesz csináldmagad-temetés, de csak 2016-ban

2014.12.04. 08:52

A szociális temetés bevezetésének elhalasztását a szakma további egyeztetésekre szeretné felhasználni, hogy meggyőzzék a kormányzatot arról, hogy a csináldmagad-temetés helyett inkább temetési támogatást vezessen be a rászorulók számára.

Egy évet halasztottak

A szociális temetés tervezett bevezetése előtt egy hónappal derült ki, hogy újabb egy évig jegelik a sokat vitatott kérdést. Úgy tűnik a csináldmagad-temetést 2015 januárja helyett csak 2016-ban vezetik majd be – írja a Népszabadság.

A szociális temetéssel továbbra sem értenek egyet a temetkezési vállalkozókFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Puskás Béla az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja elmondta: a szakma szereplői mindent megtettek a felkészülésért a törvény végrehajtására, de megkönnyebbültek a hatályba lépés elhalasztásakor. Ez szerinte nemcsak a felkészülésre ad több időt, de arra is, hogy újabb egyeztetéseket kezdjenek a kormányzattal. A szakma álláspontja ugyanis változatlan.

A szakma egyeztetést javasol

Egy állami temetési támogatás bevezetése szerintük humánusabb és méltányosabb lenne, egyben szakszerűbb temetést biztosítana, és nem is kerülne többe, mint a szociális temetés, amelynek az ára pont annyi, mint a legolcsóbb temetésé.

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy változhatnak-e a szociális temetés szabályai, amire a tárca azt közölte: több alternatíva vizsgálatát követően alakították ki a bevezetni kívánt szabályokat.