Mennyi pénzt hagy a zsebünkben az olcsó benzin?

benzin, E85, üzemanyag, áremelés, alternatív üzemanyag, töltőpisztoly egy budapesti benzinkúton
Vágólapra másolva!
Egy átlagos autós éves szinten akár 100 ezer forintot is könnyedén spórolhat az olcsó üzemanyag miatt. A lakosság és a fuvarozók évente összesen több mint 200 milliárd forinttal költenek kevesebbet, ez már rezsicsökkentésnyi nagyságrend. Az olcsó üzemanyag pörgeti a gazdaságot, és béremeléseket hozhat.
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénzt spórolnak az autósok és a fuvarozók az olcsó üzemanyagon. A benzin és a gázolaj ára 2012-ben volt a csúcson, átlagosan 451 és 449 forintot kellett fizetni a kutaknál az üzemanyagok literjéért. Az elmúlt hónapokban az árak zuhanni kezdtek, 2014. december elején már csak 364 és 380 forintba kerül az üzemanyagok literje. Vagyis 2012-höz képest a benzin 87, a gázolaj 68 forinttal lett olcsóbb. Legutóbb pénteken csökkent az ár.

Kiszámoltuk, egy autós mennyi pénzt spórol meg az olcsó üzemanyagon éves és havi szinten annak függvényében, hogy havonta mennyi üzemanyagot tankol. Havi egy tank benzinnel számolva évente 40-50 ezer forint is az autósok zsebében maradhat, havi három tank mellett már több mint 150 ezer forint.

Rezsicsökkentésnyi pénz

A kormány számítása szerint az összes rezsicsökkentéssel 250 milliárd forint marad a lakosságnál. 2013-ban Magyarországon szűk 1,2 milliárd liter benzin és 1,6 milliárd liter gázolaj fogyott. Ha abból indulunk ki, hogy a fogyasztás idén és jövőre is hasonlóan alakul, akkor az árcsökkenés miatt körülbelül 212 milliárd forinttal költünk kevesebbet üzemanyagra egy év alatt, mint a 2012-es árak mellett.

Még olcsóbb lesz

A számítás a 2014-es naptári évre nem érvényes, mert a jelenlegi alacsony árak nem év elején álltak be, folyamatosan csökkentek az év végéig. De éves időtartamra igaz a bő 200 milliárd fölötti megtakarítás. Ráadásul a világpiaci trendek afelé mutatnak, hogy az üzemanyag még olcsóbb lesz. Az OPEC-országok nem csökkentik a kőolaj kitermelését, ezért marad a világpiacon a túlkínálat, ami lejjebb nyomja az árakat. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója korábban az Origónak azt mondta, hogy a benzin 2015 tavaszára akár további 20-25 forinttal is olcsóbb lehet. Ha 2014-ben nem is, 2015-ben biztos, hogy legalább 212 milliárd marad a lakosságnál (és a fuvarozóknál), feltéve, hogy nem lesz komolyabb drágulás.

Jövőre még olcsóbb lesz az üzemanyag Fotó: Origo

Béremelés jöhet

Az olajáresés miatt nő a lakosság vásárlóereje, ami nagyobb fogyasztást eredményez. Ezzel párhuzamosan a vállalatok költségei az olcsó üzemanyag miatt csökkennek. Összességében a cégek magasabb profitot könyvelhetnek el, emlékeztet Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája, ez pedig javítja a munkavállalók alkupozícióját a béremelések kiharcolására.

Húzza a gazdaságot

Az olcsó üzemanyag miatt több pénz marad a lakosságnál, aminek legalábbis nagy részét elköltik másra. A Saxo Bank elemzése szerint egy 20 dolláros csökkenés a kőolaj világpiaci árában három év alatt 2 százalékkal növeli a világ GDP-jét. „A Brent típusú olaj esetében azonban már 40 dolláros csökkenésnél tartunk, tehát 4 százalékos lehet a pozitív hatás” – mondta Peter Garnry.

Szavazzon!

Ön mennyi üzemanyagot tankol havonta?