A mohi atomerőmű épülő blokkjai is érdeklik az MVM-et

Vágólapra másolva!
Befejezi és üzemelteti majd a mohi atomerőmű épülőfélben lévő új blokkjait az MVM, amennyiben hozzájut a szlovák villamosművek többségi tulajdonrészéhez. Az MVM-et azért is érdekli a szlovák cég, mert az általa előállított energia 75 százaléka légszennyezés-mentes forrásból jön.
Vágólapra másolva!

Befejezi és üzemeltetni is fogja mohi (Mochovce) atomerőmű új blokkjait az MVM Magyar Villamos Művek, amennyiben sikerül megvásárolnia az olasz Eneltől a szlovák villamosművek (SE) többségi tulajdonrészét – jelentette a Pravda szlovák lap az MVM stratégiai igazgatójával, Harmati Györggyel készített interjú bevezetőjében.

A lap abból az alkalomból kérdezte a cégvezetőt, hogy az MVM és a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft két hete közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a szlovák energetikai vállalat többségi tulajdonrészének megvásárlására.

Kétmilliárd euró

Ezt többségi tulajdonrészt - a vállalat részvényeinek 66 százalékát – 2006 óta az Enel birtokolja. Akkor 839 millió eurót fizettek érte. Az Enel tavasszal erősítette meg, hogy - saját adósságlefaragási terveinek részeként - eladná a Wall Street Journal által kétmilliárd euró értékűre becsült szlovák cégben birtokolt tulajdonrészét. Az SE iránt az MVM-en kívül a cseh energetikai művek (CEZ) is érdeklődik.

A szlovák villamosművek tulajdonában van

  • 2 atomerőmű,
  • 34 vízerőmű,
  • 2 hőerőmű és
  • 2 naperőmű (fotovoltaikus) Szlovákiában. Ezzel a régió második legnagyobb villanyáram előállítója, 5739 megawatt beépített erőművi kapacitással.

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja jelenleg is építés alatt áll, ez Szlovákia történetének legnagyobb beruházása. A kivitelezés még 2008-ban kezdődött, de a beüzemelés időpontját már többször is későbbre tolták. A késlekedés hátterében a szlovák sajtó feltételezései szerint az állhat, hogy az Enelnek nem áll érdekében az építkezés befejezése, mert a csökkenő villanyáram árak mellett az új blokkok áramtermelése veszteséges lehet.

Tiszta forrásból

Harmati György az interjú azt mondta, hogy az MVM a jelenlegi fázisban azt feltételezi, hogy befejezi és üzemeltetni is fogja a mohi atomerő új blokkjait. Az MVM aktívan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel kiszélesítheti portfólióját a közép-európai régióban. Meggyőződése, hogy ha az SE az MVM-csoport része lenne, az megerősítené Kelet-Közép-Európa energiaellátásának biztonságát, amivel növelni lehetne a villanyáram-előállítás hatékonyságát, és hozzá lehetne járulni az Európai Unió egységes energiapiacának fejlesztéséhez is.

Harmati szerint azért akarják megvenni az SE többségi tulajdonrészét, mert az SE villanyáram-termelésének 75 százaléka olyan forrásokból származik, amelyek nem bocsátanak ki szennyező gázokat. Azt feltételezik, hogy az atomenergetika és a vízierőművek a jövőben is nyereségesek lesznek. Ugyan a mohi atomerőmű blokkjainak befejezéséhez szükséges kiadások mértékéről még nincsenek információik, bíznak benne, hogy ezeket megismerik a kötelező érvényű ajánlat előkészítésének szakaszában.