Csökkent az államadósság, de még mindig túl magas

2014.12.05. 16:28

Még mindig kockázatos mértékű az államadósság, túlságosan az államra vannak utalva a magyar cégek – mondta a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője. A brókercég szerint problémás, hogy a magyar cégek nehezen tudnak elszakadni az állami beruházásoktól, és önálló fejlesztésekbe kezdeni.

„Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amelyeknek sikerült csökkenteniük az államadósságot, de annak szintje még mindig magas” – mondta Háda Bálint, a társaság vezető elemzője budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a magyar gazdaság növekedése az elmúlt negyedévben kiemelkedő volt, azonban a növekedés üteme mostanra megtorpant. Háda Bálint kiemelte az állami beruházásokat, amelyekből rendkívül sok volt a harmadik negyedévben, és a növekedés egyik fő motorját alkották.

Ezzel szemben a versenyszféra beruházásainak növekedése csökkent az előző évekhez képest, emiatt szerinte kétséges, hogy a magyar céges szféra a saját lábára tud-e állni. A problémák között említette a szűkülő hazai piacot, amely ma másodlagos bevételi forrás az exporthoz képest.

Tovább csökkenhet az olaj ára

Ez azért is problémás mivel a recesszió kockázata a magyar exportokat leginkább felvevő Európában a legnagyobb. Pozitív hatásai lehetnek azonban az alacsony olajárnak, ami Háda szerint a elsősorban az olajkitermelő cégeknek, országoknak rossz, a felhasználó országok gazdasági növekedését azonban javíthatja. Márpedig a társaság szerint tartós lesz az olajárcsökkenés, a következő negyedévben akár 10-15 százalékos újabb áresést is elképzelhetőnek tartanak.