Két bank szűnik meg

Vágólapra másolva!
A Széchenyi Bank és a Tisza Takarékszövetkezet
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 5-én visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 30 millió forint értékhatárig kártalanítja. A Bank a hitelintézeti szektor összesen 0,14 százalékát teszi ki, így megszűnése nem okoz zavart a magyar pénzügyi rendszerben. A többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, a Bank helyzete a jogszabályok alapján tarthatatlanná vált, ezért a Magyar Nemzeti Banknak vissza kellett vonni a bank működési engedélyét.

Azonnali hatállyal kizárta

Súlyos működési, hitelezési szabálytalanságokat és tőkehiányt tárt fel az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat a Tisza Takarékszövetkezetnél. A pénzügyi összeomlás elkerülése és a betétesek védelme érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete december 5-én azonnali hatállyal kizárta a takarékszövetkezetet az integrációból és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot.

Miután az MNB visszavonta az intézmény működési engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a takarékszövetkezet betéteseit.