Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdéken csak halvány mínuszok alakultak ki, vagyis a csütörtök délután elromló európai rossz hangulat nem ragadt át a tengerentúli börzékre. Ma reggel már kisebb pozitív korrekció jöhet Európában is.
Vágólapra másolva!

Csak kisebb mínuszokkal zártak a vezető amerikai részvényindexek az EKB felől érkező csalódást keltő kommentárok után. A Dow Jones 17 000 pontnál, míg az S&P500 2072 pontnál fejezte be a napot 0,1 százalékos gyengülés után. Ma fontos makroadat érkezik az USA-ból, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának alakulása, ami majd megmozgathatja a piacokat.

A főbb nyersanyagok nem mutattak lényeges elmozdulást a csütörtöki kereskedésben, a WTI típusú kőolaj ára 66,5 dollárnál, míg a Brent 69,3 dollárnál ingadozik, az arany pedig 1204 dollár közelében jár.

Mario Draghi EKB-elnök beszéde határozta meg a hangulatot az európai tőzsdéken tegnap, és mivel elmondta, hogy egyelőre nem terjesztik ki az eszközvásárlási programot, esésbe kapcsoltak a tőzsdék. A főbb részvényindexek 0,6-2,8 százalékos mínuszt szedtek össze.

Azonban csütörtök este már olyan sajtóértesülések érkeztek, hogy a januári kamatdöntő ülésen a mennyiségi lazítást több fajta állampapírra is kiterjesztenék. Draghi annyit mondott, hogy vizsgálják az eddigi intézkedéseik hatását, és ha kell, lépni fognak. Az EURUSD árfolyama 1,245-ig szökött fel az 1,23-as szintekről, míg ma reggel 1,237 körül ingadozik.

A főbb tőzsdemutatók kisebb pluszban kezdhetik meg a napot a határidős indexek alapján, valamelyest korrigálva tegnapi lejtmenetüket.

A vártnál jobban bővültek a német ipari megrendelések októberben (tény: +2,5%, várt: +0,5%), míg az egy hónnappal korábbi értéket 1,1 százalékra emelték 0,8 százalékról.

Vegyes mozgások láthatók a főbb piacokon, a japán Nikkei 0,2 százalékkal emelkedett, és Kínában is pluszokat lehet látni, ellenben a dél-koreai és az ausztrál parkett mínuszban fejezte be a napot. Az elmúlt egy hónapban a Shanghai Composite index 19 százalékkal emelkedett, ami a legmagasabb érték a 93 tőzsdeindex közül a világon.

Céges hírek:

1,6 százalékos pluszt szedett össze a Microsoft, miután a Nomura elemzője 56 dollárra emelte célárát a korábbi 50 dollárról. Az elemző szerint a cég elsősorban a felhő alapú szolgáltatások területén és az Office szoftvercsomagjánál látható növekedésnek köszönhetően szép jövő előtt áll.

5,4 százalékot esett a Barnes & Noble, miután a társaság bejelentette, hogy megszünteti a partnerségi megállapodást a Microsofttal a Nook e-olvasójának fejlesztésében.

3 százalék feletti pluszba lendült a Gap részvénye zárás után, köszönhetően annak, hogy a ruházati kiskereskedő novemberi, legalább egy éve nyitva lévő boltjainak értékesítései 6 százalékkal növekedtek éves alapon.