"Rettentően nyomasztó” Magyarország a német riporter szerint

Vágólapra másolva!
"Jobboldali, depresszív és nagyon olcsó a beutazónak, ha van egy kis pénze" – így látja Magyarországot a Süddeutsche Zeitung német lap riportere. Az újság a soproni osztrák bevándorlókat is kiosztotta.
Vágólapra másolva!

Sopronról és környékéről szóló riport jelent meg a Süddeutsche Zeitung, a legnagyobb német országos napilap pénteki számában. A szerző, Helmut Schödel az olcsó árak mellett nyomasztó hangulatról számolt be „Kézcsók, hideg ország” című írásában: „Az új, jelenkori Magyarországra” már nem „a Csárdáskirálynő, a pusztaromantika, Rökk Marika és a bográcsgulyás" a jellemző, hanem inkább az, hogy „rettentően nyomasztó” – véli a szerző.

Csak a külföldieknek van pénze

A cikk bevezetőjében Schödel úgy fogalmaz, hogy Magyarország "jobboldali, depresszív és nagyon olcsó a beutazónak, ha van egy kis pénze” és, „ha van valakinek pénze, akkor a külföldieknek.” Utóbbi miatt, mint írja, Sopron környékén "kolóniák" alakultak ki olyan osztrákokból, akik "Bécsben nem találkoznának egymással".

Az osztrák vircsaft sem tetszett a riporternek

A Soproni osztrákokról sincs jó véleménnyel a szerző, mint írja, ezeket az "új-magyarokat nem igazán lehet integrálni” a helyi közösségekbe.

„A helyiek számára a házakat olcsón felvásároló, a masszőrök, fodrászok, fogorvosok, pedikűrösök és manikűrösök, házmesterek szolgáltatásait abszolút nevetséges dömpingáron igénybe vevő, a vendéglőkben az olcsóságról tele szájjal kiabáló bécsi külvárosi figurák és egyéb jövevények jelentik az EU-t. Így nem csoda, ha a kisember bedől a budapesti populista EU-ellenes politikának" - fejti ki a szerző.