"Az évszázad szerződését" kötötte meg Szlovákia Oroszországgal

Vágólapra másolva!
Orosz kőolaj szállításáról szóló szerződést írt alá Szlovákia Moszkvában, az államközi egyezmény 2029-ig tartó olajszállításról döntött. 
Vágólapra másolva!

A szlovák sajtóban „az évszázad szerződésének” nevezett stratégiai szerződést Alekszandr Novak orosz energiaügyi és Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter írta alá Moszkvában. A megállapodás alapján Oroszország évente hatmillió tonna kőolajat szállíthat Szlovákiába a Barátság csővezetéken keresztül. További hatmillió tonna pedig tranzitszállítmányként halad át Szlovákia területén, nyugat-európai országok felé.

Az államközi szerződés januárban lép életbe, a két fél 2029 végéig vállal kötelezettséget a szállítás fenntartására, de a szerződés ezután is ötévente automatikusan meghosszabbodik, ha egyik fél sem bontja azt.

Oroszország és Szlovákia legutóbb 1999. december 14-én kötött olajszállítási szerződést, amely idén járna le. A mostani, Novak és Pavlis között folyó tárgyaláson sajtóhírek szerint Szlovákiába exportálandó orosz földgázról, valamint az atomenergiáról is szó esett.