Oroszországban drágult a benzin

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Oroszországban nagyon olcsón adják a lakosságnak az üzemanyagot. Az olcsó olaj miatt a költségvetés hatalmas exportbevételektől esik el, már nem tudják fenntartani az alacsony belföldi árakat.
Vágólapra másolva!

Oroszországban a benzin literenkénti átlagára december elsején 33,67 rubel (157,6 forint) volt. Oroszországban szociális áron adják a lakosságnak az üzemanyagot, mondta az Origónak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója. A kieső exportbevételeket viszont valahogyan kompenzálni kell, az orosz kormány már nem engedheti meg magának, hogy annyira olcsón adja az üzemanyagot belföldön, mint eddig, véli az elemző.

Kieső bevételek

A kőolaj világpiaci árának zuhanása az orosz költségvetést különösen érzékenyen érinti. A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

Az orosz költségvetést megviseli az olcsó olaj Forrás: AFP/David Mcnew

Tíz százalékot drágult

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a november 30-án záródott héten a benzinár a megelőző héthez képest 0,1 százalékkal nőtt, az év eleje óta pedig 9,9 százalékkal. Oroszországban 805,7 ezer tonna benzint állítottak elő a november végével záródott héten, ami 2,6 százalékkal több az egy héttel korábbinál. Kőolajból novemberben 10,63 millió hordónyit termeltek az októberi 10,6 millió hordó után. Tonnában számítva a novemberi olajtermelés 43,5 millió volt, amivel világelső Oroszország.