Oroszországban nagyon olcsón adják a lakosságnak az üzemanyagot. Az olcsó olaj miatt a költségvetés hatalmas exportbevételektől esik el, már nem tudják fenntartani az alacsony belföldi árakat.

Oroszországban a benzin literenkénti átlagára december elsején 33,67 rubel (157,6 forint) volt. Oroszországban szociális áron adják a lakosságnak az üzemanyagot, mondta az Origónak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója. A kieső exportbevételeket viszont valahogyan kompenzálni kell, az orosz kormány már nem engedheti meg magának, hogy annyira olcsón adja az üzemanyagot belföldön, mint eddig, véli az elemző.

Kieső bevételek

A kőolaj világpiaci árának zuhanása az orosz költségvetést különösen érzékenyen érinti. A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

Az orosz költségvetést megviseli az olcsó olajForrás: AFP/David Mcnew

 

Tíz százalékot drágult

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a november 30-án záródott héten a benzinár a megelőző héthez képest 0,1 százalékkal nőtt, az év eleje óta pedig 9,9 százalékkal. Oroszországban 805,7 ezer tonna benzint állítottak elő a november végével záródott héten, ami 2,6 százalékkal több az egy héttel korábbinál. Kőolajból novemberben 10,63 millió hordónyit termeltek az októberi 10,6 millió hordó után. Tonnában számítva a novemberi olajtermelés 43,5 millió volt, amivel világelső Oroszország.