Spájzolnak a drága cuccokból az oroszok

Vágólapra másolva!
Bár sok nyugati cégnek nagyon nem jó, hogy óriási mértékben gyengült a rubel az elmúlt hónapokban, akadnak azért olyanok, akik profitálni tudtak ebből. Az orosz emberek ugyanis elkezdtek bespájzolni nagyobb értékű termékekből, autókból, luxuscikkekből.
Vágólapra másolva!

Rengeteg olyan külföldi cég van, akinek nagyon nem jó az orosz gazdaság recesszióba süllyedése, illetve ezzel egy időben a rubel árfolyamának elszabadulása. Legutóbb például a Metroról írtunk, hogy megszenvedik a gyenge rubelt, de hogy ne menjünk messzire, például a Richternek, vagy az OTP-nek sem kedvez a környezet.

Vannak azonban olyan cégek, akik a zuhanó devizaárfolyam ellenére (vagyis inkább éppen emiatt) fokozzák eladásaikat, legalábbis egyelőre. Főként a drágább termékek iránt nőtt meg a kereslet, ami azt mutatja, hogy a lakosság további rubel leértékelődésre számít, ami további negatív jelként is értelmezhető.

Az USDRUB árfolyam Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Október-novemberben emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Oroszországban, még úgy is, hogy közben a fogyasztói bizalom negatív maradt, derül ki az orosz statisztikai hivatal adataiból. Informális csatornák alapján pedig úgy tűnik, hogy az iPhone-októl kezdve, a hűtőszekrényeken, autókon át luxustermékekig mindent egyre jobban vásárolnak az emberek, írja a CNBC.

A Louis Vuitton luxusmárka pavilonja a Vörös Téren 2013 telén. Forrás: AFP/RIA Novosti

A Ford egyik moszkvai kereskedésében dolgozó menedzserek szerint nagy megugrást tapasztaltak az eladásokban november elején. Ha valaki úgy gondolkozik, hogy a jövőben még tovább fog gyengülni a rubel a dollárral szemben, akkor van gazdasági alapja, hogy még ez előtt vásárol magasabb árú terméket, nyilatkozta egyikük a CNBC-nek.

A másik kereskedő szerint az eladások megduplázódtak novemberben az előző hónaphoz képest. A kocsik árai 600 ezer rubeltől 2,3 millió rubelig terjednek. De nem csak a Fordokat veszik, a BMW-k és a Mercedesek iránti kereslet is megnőtt, mivel úgy gondolják, hogy később még drágábbak lehetnek az autók.

Az oroszokat nem hozza lázba túlságosan a rubel mostani gyengülése, ugyanis már hozzá vannak szokva a nagy kilengésekhez, véli Tim Seymour, a Triogem Asset Management befektetési vezetője. Ami a mostani árfolyammozgásban szokatlan viszont, hogy nagyon rövid idő alatt gyengült nagyon sokat a rubel. Talán ez is a mellett van, hogy jobban megijedtek az emberek, és ezért kezdhettek „pánikszerű” vásárlásokba.