Helycsere történt a leggazdagabbak listáján

Berkshire Hathaway B sorozatú részvényének árfolyama (NYSE)
Vágólapra másolva!
Pénteken új történelmi csúcsot állított fel a Berkshire Hathaway névre hallgató befektetési társaság, aminek köszönhetően Warren Buffett lett a világ második leggazdagabb embere. 
Vágólapra másolva!

Warren Buffett lett a világ második leggazdagabb embere, miután a híres guru befektetési társasága, a Berkshire Hathaway új történelmi csúcson zárt pénteken a New York-i tőzsdén. Buffett vagyonát immáron 73,7 milliárd dollárra taksálják, 12,9 milliárddal többre, mint az év elején. A vagyongyarapodásban óriási szerepet játszott a Berkshire, ugyanis a részvény árfolyama idén mintegy 27 százalékos emelkedésen ment keresztül.

Az omahai bölcs a mexikói telekommogult, Carlos Slimet utasította maga mögé pénteken a világ leggazdagabb embereit rangsoroló listáján. Utóbbi vagyona a legfrissebb becslések szerint 300 millió dollárral múlja egyébként alul Buffettét.

Berkshire Hathaway B sorozatú részvényének árfolyama (NYSE) Forrás: TradingView, Investor.hu

Egyelőre a világ leggazdagabb befektetőjeként számon tartott Bill Gates elsőségét semmi sem veszélyezteti, miután 87,2 milliárd dolláros vagyonával jócskán megelőzi a dobogó második és harmadik fokán helyet foglaló milliárdosokat.

Egy fecske nem csinál nyarat

Buffett Tescóban való befektetése jól példázza, hogy a guru is tud rossz döntéseket hozni, a brit kiskereskedőben való részesedésszerzést például óriási hibának nevezte. Nem is csoda, hiszen a nemrégiben napvilágot látó profitfigyelmeztetések és könyvelési hibák miatt rég nem látott szintekre süllyedt a részvény árfolyama. Mindennek ellenére Buffett vagyona mondhatni meg sem érezte a Tesco mélyrepülését, ami tulajdonképpen a Berkshire diverzifikáltságának köszönhető. Tehát annak, hogy a kockázatcsökkentés érdekében a társaság több eszközben tartja a vagyonát, így még az is belefér, hogy egy-egy befektetés sokkal rosszabbul teljesítsen, mint a többi.

A jövőben igencsak érdemes lehet a Buffett-portfólión tartani a szemünk, hiszen a Berkshire már mintegy 60 milliárd dolláros készpénzállományon ül. Ezek alapján pedig egyáltalán nem lenne meglepő, ha előbb utóbb felvásárlásokat jelentenének be.