Vágólapra másolva!
Remek formában van ma a kínai tőzsde, a Shanghai Composite 2011 júniusa óta először jár 3 000 pont felett, miközben pénteken az USA-ban újabb csúcsokat láthattunk.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Tovább menetelt a Shanghai Composite

  • A kínai export csalódást keltő 4,7 százalékos növekedést mutatott novemberben (várt: 8 %), míg az import 6,7 százalékkal esett vissza a várt 3 százalékos növekedés helyett.
  • A befektetőket ez nem zavarta különösebben, a Shanghai Composite folytatta hetek óta tartó menetelését, és 2,7 százalékot tudott erősödni. A hongkongi és a japán parkett kisebb pluszban végzett, míg az ausztrál tőzsdeindex 0,7 százalékot erősödött.
  • Még nagyobb zsugorodást mutatott a japán gazdaság a harmadik negyedévben, ugyanis a tényadat 1,9 százalékos csökkenést mutatott évesített negyedéves alapon a várt 0,5 százalékos mínusz helyett. A jen továbbra is sokéves mélyponton tartózkodik a dollárral szemben, az USDJPY árfolyama 121,4 környékén ingadozik.
  • Közel 14 százalékos szárnyalást mutatott ma a Qantas légitársaság (Sydney) árfolyama, miután az ausztrál cég 300-350 millió ausztrál dolláros profitot vár a decemberben végződő pénzügyi félévében, köszönhetően elsősorban a csökkenő olajáraknak. Egy évvel korábban még 252 millió dolláros veszteséget ért el a cég.

USA: Rekordon zártak az indexek

  • Ismét rekordmagasságokban zárt az S&P500 és a Dow Jones tőzsdeindex, miután a vártnál lényegesen jobb foglalkoztatottsági adat miatt jó hangulat uralkodott a tőzsdéken. Legjobban a pénzügyi és az egészségügyi szektor részvényei teljesítettek.
  • Az EURUSD árfolyama a nagyon erős munkaerőpiaci statisztika után az 1,23-as szint alá ért, ezzel pedig mélyebb szinteken jár, mint a csütörtöki Mario Draghi-beszéd előtt.
  • Az arany árfolyama a jó makroadat után csökkenésbe kezdett, és az 1200 dollár feletti szintekről 1190 dollár alá is benézett, ma reggel pedig 1194 dollár közelében mozog. Az olajár is ismét csökkenést mutat, a WTI 65,3 dollár közelében, míg a Brent 68,5 dollárnál jár.
  • Az Alibaba (NYSE) Alipay szolgáltatását már többen használták mobileszközről, mint PC-ről az októberig tartó 9 hónapban, számolt be a társaság. Az időszakban 54 százalékos volt a mobilpenetráció, míg egy évvel korábban csak 22 százalék. Jelenleg több mint 300 millió felhasználója van az Alipay-nek, és több mint 80 millió tranzakciót bonyolít le naponta a rendszer.