A Várban oktatják majd Matolcsy unortodoxiáját

2014.12.09. 13:23

Oktatási és rendezvény központot, valamint angol nyelvű doktori iskolát alakít ki a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Várnegyedben. Ehhez szükséges építési illetve felújítási munkák befejezését követően tehát itt nyilhat lehetőség a jegybank oktatási programjának megvalósítására. 

Az oktatási és rendezvény központ közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos rendezvényeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont ad majd - írja az MNB közleményében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Lónyay-villa lesz a helyszín

Az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet az Alapítvány. A központnak helyet adó ingatlant a PADA a Budapanoráma Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaságtól vásárolta meg, nettó 11,2 millió euró (3,85 milliárd forint) vételáron.

Az ingatlan most leginkább Budapest Villa néven ismert és a Portfolio cikke szerint a kilencvenes évek közepén a Budapanoráma Kft. tulajdonosa, Bognár Botond vásárolta meg és kezdte el újjáépíteni. A beruházással kapcsolatban Bodnár Botond a lapnak azt nyilatkozta, hogy a 2012-es szerkezetkész állapotig 2,5 milliárd forintot költött az ingatlanra. Az épületet eredetileg is rendezvény vagy szórakoztatóközpontnak tervezték.   

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Már belebukott ebbe az épületbe egy miniszterelnök

Kérdem gróf Lónyai Menyhért kormányelnök urat, nem épített-e házat, nem vett-e uradalmat akkor, amikor az ország deificitben van?

- kérdezte Kossuth titkára az egykori pénzügyminiszter gróf Lónyai Menyhértet, aki a drága építkezése körül kialakult bortány miatt kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki székéről 1872-ben. Majd 1884-ben csupán 62 évesen meg is halt  számolt be a Mesélő Házak blog

Nem ez lesz az egyedüli épülete

A régi városháza műemléképülete, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától, szintén az Alapítvány tulajdonába került. Ebben az épületben a PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől.