Óriási lyukat üthet a büdzsében az olcsó benzin

alternatív bevételi forrás, benzinkút
Vágólapra másolva!
Évi 80-90 milliárd is hiányozhat a büdzséből, ha tartósan alacsony marad az benzinár. A költségvetés tavalyi tervezésekor ugyanis aligha számíthatott a kormány arra, hogy 70 dollár alá csökken a Brent olaj hordónkénti ára, amely lényegében a dollár árfolyama mellett meghatározza a hazai benzin kiskereskedelmi árát.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyag kiskereskedelmi árának fele valamilyen adó. Minden egyes eladott liter benzin után szeptemberben még 210,5 forintot tehetett zsebre az állam, ami nemsokára már csak 178 forint lehet. A kereskedelmi forgalom nagy részét az üzemanyagok jelentik, a nagy olcsóság betehet az áfabevételeknek is, de a kiesett jövedéki adó is hiányozni fog. A 66 forintos benzinárcsökkenés, amit szeptember óta láthatunk, havonta 6-7,5 milliárd forint körüli lyukat üthet a büdzsében, ha a 2013-as 2,77 milliárd liter üzemanyag-forgalommal számolunk. Ez éves szinten elérheti a magán-nyugdíjpénztári vagyon közel felét.

Egyes tételek hatása (milliárd forint). A benzinárnál 66 forintos árcsökkenéssel számoltunk a tervezetthez képest Forrás: Origo

Tartósan alacsony lehet a benzin ára

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. energiakutatója az Origónak azt mondta, hogy az üzemanyagárak a következő hónapokban tovább fognak csökkenni. Számításaink szerint már idén is 10-15 milliárd forint körüli hiány keletkezhet a költségvetésben az októberben kezdődött benzinárcsökkenés miatt. Igazán izgalmas viszont a jövő év lesz, amikor már nagyságrendekkel nagyobb összeg hiányozhat az államháztartás bevételi oldaláról.

A 95-ös benzin kereskedelmi árának összetevői Forrás: Origo

Ha többet veszünk, megússzuk

Persze megúszhatjuk, hogy óriási lyuk keletkezzen a költségvetésben, ha egyre több benzint vásárolunk a kutakon, és így az adóbevételek sem csökkennek a fent leírtak szerint. Ráadásul az alacsonyabb benzinár a határon túli tankolásnak is gátat szabhat, így még ha nem is jelentős mértékben, de ezzel is nőhet némileg a hazai forgalom.

Sokkal többet kellene tankolnunk, hogy ne hiányozzanak tízmilliárdok a költségvetésből Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kiskereskedelmi forgalmi adatokból viszont nem látszik az, hogy lényegesen többet tankolnánk, amikor olcsó a benzin. A határon túli forgalom is legfeljebb Ukrajna felé volt számottevő. Fel kell tehát készülni, hogy jövőre nem folyik be annyi pénz a benzin révén, mint ahogy a költségvetés benyújtásakor tervezhették.

A Brent olaj hordónkénti árának (fekete, jobb tengely) és a USD/HUF árfolyam alakulása (kék, bal tengely) Forrás: Investor.hu

Ha tovább zuhan az olaj

20 százalékos benzinárcsökkenés körülbelül 40 milliárddal csökkenti az éves jövedéki adóbevételt. Áfával együtt számolva már inkább 60 milliárdról beszélhetünk – mondta el kérdésünkre Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az olajár csökkenését viszont ellensúlyozhatja a dollár forinttal szembeni erősödése. Ez a kettő együtt határozza meg, hogyan alakul a benzinár, és mennyi hiányzik majd végül a költségvetésből.