Kulcsszinten a német részvények

2014.12.13. 09:15

Az utóbbi hetekben az Investor Trader ügyfeleinek küldött hírleveleinkben többször is felhívtuk a figyelmet a német részvényekre, például a Deutsche Telekomra, illetve a Bayerre. Az előbbi már 15, az utóbbi pedig 8 százalék körüli pluszban is járt, az elmúlt napokban azonban kisebb korrekció törte meg az emelkedésüket. Mostanra viszont fontos támaszokhoz értek, melyekről ismét erősödésbe lendülhetnének. A Deutsche Bank szintén meghatározó szinten jár, így a következő időszak mozgása akár hosszabb távon is meghatározhatja az irányt.

DEUTSCHE TELEKOM: Aranykereszt segítheti az elrugaszkodásban

Október közepe óta szinte nyílegyenesen emelkedett a Deutsche Telekom árfolyama. Legutóbb november elején hívtuk fel az Investor Trader ügyfeleinek figyelmet a részvényre, ami ezután még 15 százalékos pluszban is járt. Azonban a nagy emelkedést követően túlvetté vált a papír, és az utóbbi napokban komoly korrekció történt.

A 138,2 százalékos Fibonacci-szintnél akadt el az árfolyam emelkedése, a korábbi sávtető visszatesztelése után azonban akár a 14,7 eurós szintet is elérhetné. Ez a célszint a sáv magasságából számítható, de ennek eléréshez még az elmúlt napokban komoly fejtörést okozó 13,6 eurónál, majd a 14 eurónál található Fibonacci-szinteket is le kell gyűrnie. A mozgóátlagok aranykereszt szignálja igen pozitív jel lehet, ami megadhatja a kellő löketet.

A 12,9 eurós sávtető letörése viszont igencsak kedvezőtlen jelzés lenne. Az MACD elmúlt napokban érkező eladási jelzése még okozhat további visszaesést, ekkor a 12,5 eurónál húzódó 50, majd 12 eurónál található 200 napos mozgóátlag nyújthatna menedéket.

Mivel a sávtető letörése igen sokat rontana a technikai képen, érdemes lehet némileg ez alá helyezni a veszteségvágó szintet. 12,4 euró közeli stop-loss szinttel, és a konzervatív 14 eurós célszinttel számolva is igen kedvező hozam-kockázat arányt kapunk.

Deutsche Telekom napi grafikon (Xetra)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

BAYER: Történelmi csúcsa felé veheti az irányt

Új történelmi csúcsot állított fel a Bayer 121 eurónál, itt viszont a Deutsche Telekomhoz hasonlóan a 138,2 százalékos Fibonacci-szintnél megtorpant az emelkedés. Az elmúlt napokban azonban már látszanak elrugaszkodás jelei, így ismét erősödésbe lendülhet az papír.

Az árfolyam a 26 eurónál található Fibonacci-szintet is elérhetné felpattanás esetén. Ehhez azonban elsőként a 121 eurós ellenállást kellene legyűrnie.

Ellenben nem elképzelhetetlen az sem, hogy visszacsúszik a 114 eurós támasz alá. Ekkor az 50 napos mozgóátlag még nyújthatna menedéket, ennek letörése viszont igencsak további gyengülésre utalhat.

Bayer napi grafikon (Xetra)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

DEUTSCHE BANK: Markáns szintet tesztel vissza

Komoly optimizmusra adott okot az elmúlt napokban a Deutsche Bank, hiszen áttörte az 50 napos mozgóátlag és a 25 eurós ellenállást. A 27 eurós ellenállásnál azonban elakadt, és a 25 eurós támasz, illetve az 50-es mozgóátlag kettőséig esett vissza.

Jó hír, hogy a markáns dupla támaszról megpattant az árfolyam a mai kereskedés során. Az emelkedés folytatódása esetén elsőként a 27 eurós ellenállást kellene maga mögött hagynia, majd március óta először elérhetné a 200 napos mozgóátlagot is. Ezek legyűrése nagyszerű jel lenne, amely akár egy emelkedő trend kezdetét is jelenthetné.

Azonban az sem kizárt, hogy egy fals kitöréssel állunk szemben, és elesik a 25 euró körüli támaszzóna. Az MACD eladási jelzése is erre utalhat, ebben az esetben a 24 eurós támasz nyújthatna menedéket. Ezt letörve nagy valószínűséggel folytatódna az év elején indult csökkenő trend.

Deutsche Bank napi grafikon (Xetra)Forrás: AmiBroker, Investor.hu