Idén 3,2, jövőre valamivel kisebb 2 százalékos növekedést vár Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A gazdasági elemző cég 2014-re stagnáló inflációval, 2015-ben pedig 2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol - mondta Vértes Andás, a cég elnöke. 

Vértes: a kormány célja, hogy ne induljon ismét túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellenForrás: MTI/Faludi Imre

A GKI idei növekedési előrejelzését a szeptemberi 3 százalékról emelte 3,2 százalékra, míg a jövő évi prognózisán nem változtatott.

Vértes: ez egy ötletroham

Vértes András a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "egy szakmai ellenőrzés nélküli ötletroham", tele "irracionális elképzelésekkel". Példaként említette az internetadót, valamint a gimnáziumi keretszám csökkentést.

A félpályás útlezárás a költségvetés elfogadása ellen is szólFotó: Bielik István - Origo

A GKI előrejelzése szerint 2014-ben és 2015-ben is - ha nem is pontosan a költségvetési törvény által előírt folyamatok révén -, de teljesülni fog a tervezett 3 százalék alatti, illetve 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány.

A 2015. évi költségvetés jól tükrözi a kormány gazdaságpolitikáját, melynek meghatározó eleme az
államháztartási hiány mindenáron való leszorítása a túlzottdeficit-eljárás újraindulásának elkerülése,
ezzel az EU-támogatásokhoz való hozzáférés érdekében.

Forintgyengülés jön 2015-ben

A GKI árfolyam-prognózisa 2015-re 12 forintos gyengüléssel 320 forint/euró, s az MNB számításai szerint minden 10 forint/euró gyengülést jelez.

Gyengülhet a forint 2015-benForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez 1,1 százalékponttal növeli az adósságrátát, a tényleges (a nemzetközi szervezetek által figyelt) adósságráta a költségvetési javaslatban foglaltak megvalósulása esetén valójában emelkedik.