Viszik a gázolajat, mint a cukrot

2014.12.15. 09:18

Üzemanyag-piaci élénkülést hozott Magyarországon a benzin és a dízel árának folyamatos esése – írja a Világgazdaság. A lap a Magyar Ásványolaj Szövetség adataira hivatkozva azt írta: az év első tizenegy hónapjában a benzineladások három, a gázolajeladások nyolc százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A benzinesek kivárnak

Wilde György, a szövetség főtitkára a két termék keresletének különbségét azzal magyarázta a Világgazdaságnak, hogy a többségében benzint használó személyautósok kivárnak. A lap közlése szerint a prémiumbenzin forgalma 18, a gázolajé 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakával összevetve.

Egy év alatt 24 százalékkal több
gázolajat tankoltunk
Forrás: MTI/Balázs Attila

A forgalom erősödésében Wilde György szerint szerepe volt annak is, hogy a gazdasági növekedés miatt az eddiginél több személy- és áruszállítás zajlik, jellemzően gázolajos motorú járművekkel. De a személyautópark is erőteljesen tolódik el a dízelesek irányába, részben a céges flották miatt is.

Drucker György, az energiapiacra szakosodott Ex Libris Consulting ügyvezetője szerint a reálbérek emelkedése is ösztönözheti a lakossági üzemanyag-vásárlásokat.