Vágólapra másolva!
Nagyobb pluszból nagyobb mínuszba csúsztak vissza zárásra az amerikai részvényindexek. A kereskedést hangulatát változatlanul az Oroszországgal kapcsolatos hírek mozgatták. Ázsiában ma reggel vegyes teljesítményeket lehet látni, a befektetők már félig a Fed ma este véget érő kamatdöntő ülésére várhatnak. 
Vágólapra másolva!

USA: Megrángatták a piacokat

Nagy fordulatot lehetett látni tegnap az amerikai tőzsdéken, a nap eleji nagyobb pluszokból ugyanis 0,7-1,2 százalékos mínuszba csúsztak vissza zárásra a főbb részvényindexek. A hangulatot az rontotta el a kereskedés második felében, hogy a Fehér Ház közlése szerint Obama aláírja hétvégén a további orosz szankciókat lehetővé tevő törvényt, melyen túl további segélyt nyújthatnak Ukrajnának – írja a Financial Times.

Forrás: Investor.hu

Az olajat is megrángatták tegnap, a kezdeti amerikai békülékenyebb hangvételű nyilatkozatokra 57 dollárig tért vissza a WTI, mely később visszacsúszott, és ma reggel 55,5 dollár körül mozog. A Brent pedig 61 dolláron is megfordult tegnap, ma reggel nem sokkal 60 dollár alatt mozog. Ezzel mindkettő továbbra is öt és féléves mélypontoknál található. Az arany közben 1 200 dollárnál mozog.

Az amerikai lakáspiaci adatok a vártnál rosszabbul sikerültek tegnap, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 5,2 százalékkal csökkent novemberben (várt: -2,5%) éves alapon. A kezdődő lakásépítések pedig 1,6 százalékkal estek vissza a hónap során, holott a piac 3,1 százalékos növekedésre számított.

A Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe is csalódást okozott, mivel 53,7 pontos értékével csúnyán alulmúlta az előzetes prognózisokat (várt: 55,2 pont). Ez 11 havi mélypontnak felelt meg, az amerikai feldolgozóipar bővülése januárban volt utoljára ilyen alacsony ütemű.

Csak 1,1-1,2 dolláros részvényenkénti profitot (EPS) vár 2015-re a General Electric (NYSE). Ez jóval alacsonyabb lehet az elemzők által várt 1,79 dolláros EPS-nél. A GE szerint a zuhanó olajár helyezheti majd nyomás alá az eredményeit a gáz- és olajipari üzletágánál. A kedvezőtlen hírre 0,4 százalékot gyengült a papír.

Pocsék formában volt tegnap a Tesla (Nasdaq), ami 3,1 százalékos esés után május óta először zárt 200 dollár alatt. A Tesla lehetséges lejtmenetére dec.10-i Lefulladt a Tesla? című Vonalzó hírlevelünkben hívtuk fel a figyelmet. A Tesla részben a zuhanó olajárak miatt szenved, mivel az olcsóbb üzemanyag miatt az elektromos autók némileg háttérbe szorulhatnak.

ÁZSIA: Tovább száguld a Shanghai Composite

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek a szerdai kereskedés alatt, a Nikkei 0,4 százalékot tudott emelkedni a Shanghai Composite Index pedig 1,3 százalékot. A dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng ugyanakkor 0,2 százalékos mínuszt szedett össze. A befektetők elsősorban a mai Fed ülésre várhatnak.

Forrás: Investor.hu