Tőzsdén a pénzügyi startup óriás

Vágólapra másolva!
Újabb izgalmas tőzsdére menetelnek lehetnek tanúi a figyelmes befektetők. Tegnap ugyanis lezárult a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló OnDeck IPO-ja, melynek részvényeivel ma meg is kezdődik a kereskedés. A papírok iránt kiugró volt tegnap a kereslet a kibocsátás során, így mindenképp érdemes górcső alá venni a részvényeket.
Vágólapra másolva!

Ismét egy hangos IPO

Az év végéhez közeledve sem pihennek a tőzsdére készülő amerikai vállalatok, és az egész évhez hasonlóan a héten is pörög a tengerentúli IPO-piac. Miután a múlt héten hangos siker mellett lezajlott az amerikai technológiai szektor idei legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátása, ezen a héten is van mire figyelniük a befektetőknek.

Jelenleg ugyanis ismét egy nagy IPO megy végbe, ami egy igazi csemege lehet a befektetőknek, nevezetesen a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló OnDeck megy tőzsdére. A hírek szerint tegnap le is zárult az elsődleges kibocsátás, melynek keretösszege 200 millió dollárt tett ki, ami ugyan elmarad például a LendingClub múlt heti közel 870 millió dolláros, vagy a Virgin America bő 300 millió dolláros IPO-jától, de még így is jelentős összegnek számít.

A LendingClub nagy sikere után az OnDeck részvényei iránt is erős volt a kereslet, amit mutat, hogy a tervezett 16-18 dolláros ársáv felett, 20 dolláron alakult ki a papírok IPO-ára. Ez az árfolyam 1,3 milliárd dollárra értékeli a céget, amivel az On Deck nagyjából átlagos méretű a szektortársai között.

Forrás: Investor.hu

Az OnDeck részvényeivel ma meg is kezdődik a kereskedés a New York-i tőzsdén, és a papírok ONDK ticker alatt lesznek megtalálhatóak. Mielőtt azonban elkezdenénk bezsákolni a cég részvényeiből, érdemes előbb körbejárni a témát, amit kezdjünk azzal, hogy megvizsgáljuk, mivel is foglalkozik a társaság.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Mi az az OnDeck?

Az OnDeck egy pénzügyi szolgáltatást nyújtó amerikai cég, mely kizárólag amerikai kisvállalatok hitelezésével foglalkozik. Az OnDeck a hagyományos banki csatornákon kívül igyekszik gyors forráshoz juttatni a tengerentúli kisebb vállalkozásokat, melyek például egy banki hitelezési folyamat során sokkal nehezebben és lassabban kapnának hitelt. 2007 óta már 1,7 milliárd dollárnyi hitelt helyezett ki Amerikában, és mostanában kezdte meg tevékenységét Kanadában is.

A startup jellemzően sokkal gyorsabban bírálja el a hitelkérelmeket, és olyan kérelmezőkkel is foglalkozik, akikkel például a pénzintézeteknek nem érné meg a hitel alacsony keretösszege miatt. Ebből adódik, hogy a kockázatosabb ügyfeleket is „bevállalja”, ami miatt természetesen jóval magasabb kamatokat számít fel hiteleire, mint egy bank. Nem ritka a banki kamatlábaknál ötven vagy százszor nagyobb kamatlábak alkalmazása sem.

A harmadik negyedévben átlagosan 53 százalékos éves kamatok mellett nyújtott hitelt az OnDeck, és a szolgáltatásai iránt még így is folyamatosan nő a kereslet. Az idei első kilenc hónapban 788,3 millió dollárnyi hitelt helyeztek ki a kisvállalatokhoz, ami 171 százalékos növekedést jelentett 2013 első kilenc hónapjához képest.

A magas kamatlábaknak és az emelkedő hitelállománynak köszönhetően fokozatosan nőnek a cég nettó bevételei, melyek 2012-ben még csak 25,6 millió dollárt, az idei első kilenc hónapban pedig már 130,7 millió dollárt tettek ki.

Forrás: Investor.hu

A megugró bevételek ellenére 2012 óta folyamatosan veszteséges a cég, amiért részben a nem teljesítő hitelek után képzett magas céltartalékok okolhatóak. A magas céltartalékolás nem meglepő, figyelembe véve, hogy az OnDeck a tevékenységéből fakadóan magasabb kockázatú hitelállománnyal rendelkezik. A vállalat az elmúlt években 16,8-24,4 millió dolláros nettó veszteséget mutatott ki, és az idei első kilenc hónap 20 millió dolláros mínusza után úgy tűnik, hogy idén is veszteségesek lesznek.

Forrás: Investor.hu

A cég reményei szerint a veszteségek eltüntetését nagyban segítheti a mostani tőzsdére menetel, mellyel a jövőbeli további terjeszkedést alapozhatják meg. A részvénykibocsátás során befolyt 200 millió dollárt elsősorban marketingre, különböző fejlesztésekre, a hitelezési aktivitásának növelésére fogja fordítani a vállalat.

Az OnDeck körüli őrületből természetesen az Investor Trader ügyfelei is profitálhatnak, mivel a rendszerben hamarosan megtalálhatóak lesznek a cég részvényei. Érdemes azonban felhívni a figyelmet az IPO-k során felmerülő kiemelkedő kockázatokra is, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy elsődleges részvénykibocsátás után a kereskedés fokozottabb kockázatokat hordoz magában (különösen most az orosz feszültségek gerjesztette nagy piaci hullámok során), ezért mindenképp érdemes a szokásosnál is óvatosabbnak lenni.

A papír azonban mindenképpen érdekes lehet a kockázatkedvező befektetők számára. Ha további kérdése van az IPO-val kapcsolatban, azt az alábbi űrlap segítségével is felteheti.