Vágólapra másolva!
Kisebb mínuszban zárt a magar tőzsde annak ellenére, hogy a nemzetközi tőzsdéken kirobbanó jókedv látható, és nagy pluszban mozognak a részvényindexek. A BUX-ot elsősorban a Richter újabb mélyrepülése tartotta mínuszban. 
Vágólapra másolva!
  • Ma is kisebb eladói nyomás alatt állt a Richter, mely a blue-chipek közül a leggyengébb teljesítményt felmutatva 2,9 százalékos mínuszban zárt. Az árfolyam ezzel új másfél éves mélyponton, a fontos 3400 forintos szint alatt fejezte be a kereskedést, ami megnyithatja a teret a további esések előtt. A Richter továbbra is a jelentősebb orosz kitettsége miatt, valamint a heti priftwarningja miatt szenved.

  • Remek formában volt viszont a Mol, mely 1,8 százalékkal drágult és 11 200 forint fölé tért vissza. Az olajpapír a kedden ütött öt és féléves mélypontjától igyekezett távolodni, és korrigálni az elmúlt napok zuhanását. A jó piaci hangulat ellenére az OTP elfáradt a nap végére, mely 0,8 százalékos mínuszt szedett össze (3705 forint). A Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban zárt (341 forint).

  • A blue-chipek vegyes mozgása után a BUX 0,3 százalékkal csökkent, amivel kimaradt az euurópai tőzsdéken látható kisebb raliból. A régiós piacok közül is sereghajtónak számított a magyar tőzsde, mivel az osztrák ATX és a lengyel WIG 20 1,8 százalékkal ugrott, míg a cseh PX 1,1 százalékkal erősödött.

Forrás: Investor.hu

  • Az európai és amerikai részvénypiacokon kirobbanó jókedv honol, a vezető indexek mindegyike 2 százalék feletti emelkedést mutat késő délután, míg Amerikában 1-1,3 százalékos ugrásra képesek a tőzsdemutatók. A vételi kedv a Fed tegnap esti megnyugtató kommentárjainak, és az európai QE program elindítására történő egyre erősebb utalásoknak köszönhető.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
  • Tegnap az ECB igazgatóságának egyik tagja közölte, egyetértés van a jegybankárok között abban, hogy egy széleskörű eszközvásárlási programot indítsanak. Jelenleg a részletek kidolgozása zajlik, de egyre valószínűbb, hogy állampapírok vásárlását is beveszik a programba.
  • A délutáni vártnál gyengébb amerikai makroadat sem tudja elrontani a jókedvet. A Markit szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexének decemberi értéke 53,6 pontra esett vissza (várt: 56,3 pont). Ez 11 havi mélypontnak felelt meg.
  • Nem győzte meg a piacokat Vlagyimir Putyin évértékelő sajtótájékoztatója. Putyin a válságot külső tényezőkkel magyarázta, némi késlekedéssel vádolta az orosz jegybankot, de igyekezett optimista hangot megütni a jövő évi kilátásokkal kapcsolatban. A tőkemozgások korlátozása elmondása szerint nem fenyeget, de valódi megoldások nem igazán hangzottak el a válság kezelésére.
  • A rubel árfolyama csapkodással reagált a továbbra is harcias és a nyugattal szemben konfrontatív nyilatkozatra. A dollárral szembeni jegyzések a reggeli 58,5 körüli szintekről 64 fölé ugrottak, bár azóta valamelyest normalizálódott a helyzet, és a tegnapi záró körül, 61,3 környékén mozog az árfolyam.
  • Az Alcatel-Lucent több mint 8 százalékot emelkedik, és ezzel ismét november végi lokális csúcsát ostromolja. A Manager Magazin értesülései szerint a francia cég ismét tárgyalóasztalhoz ült a Nokiával egy esetleges összeolvadás megvitatására.