A kisbefektetőknek kockázatos lehet az olaj

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
A nagy áresések most az olajra irányították a figyelmet, de a jövőben már nem lesz könnyű nyerni rajta annak, aki eddig kimaradt belőle.
Vágólapra másolva!

"A jelenlegi piaci helyzet annyira extrém, hogy a kevésbé tapasztalt befektetőknek óvatosnak kell lenniük" – véli Somi András, a KBC Securities vezető elemzője. Az elmúlt három évben a Brent olaj átlagára annak ellenére is 100-110 dollár körül tudott maradni, hogy megindult a palaolaj-kitermelés az Egyesült Államokban, hogy megtorpant a gazdasági növekedés a fejlett országokban, és hogy egyre inkább trenddé vált az energiahordozók hatékonyabb felhasználása.

Megtört a jég

A jég csak az elmúlt fél évben tört meg, elsősorban a geopolitikai feszültségek és a dollár erősödése miatt. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) látványosan nem reagált az eseményekre. A tagországok a várakozásokkal ellentétben kitermelési versenybe kezdtek, ez pedig tovább tolta lefelé az olajárat.

Már késő?

A nagy áresések most az olajra irányították a figyelmet, de a jövőben már nem lesz könnyű nyerni rajta annak, aki eddig kimaradt belőle. A meredek árzuhanás nem jelenti azt, hogy a közeljövőben a visszakapaszkodás is meredek lesz, és a további esés sem valószínű – bár a tavalyi folyamatokat sem tartotta senki valószínűnek egy évvel ezelőtt.

Somi András szerint a befektetőknek jelen pillanatban nem is az olajár változását kell figyelniük, hanem a lehetséges következményeit. Azokról ugyanis még nem maradt le senki.

Pozitív hatások

Az energiahordozók árváltozásai számos piacot érintenek, például a közlekedési és szállítási költségek kapcsán – áll a K&H Alapkezelő közleményében. Éppen ezért a következő negyedévben további látványos fogyasztóiár-csökkenésre lehet számítani a fogyasztói piacokon.

A keresleti oldalon az üzemanyagárak esésével több pénz marad a háztartásoknál, és alacsony maradhat az infláció. Ez elsősorban az amerikai és európai fogyasztói piacoknak segít, közvetve pedig az autógyártóknak és a tartós fogyasztási cikkek gyártóinak. Ezek ugyanis olyan termékek, amelyek fogyasztását a háztartások visszafogják, ha szűkösebbek a kereteik.

Növekedhet a fogyasztás Forrás: RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Kockázatok

Az általános árcsökkenés gyorsan a visszájára fordulhat, ha valamiért ismét emelkedni kezdene az olaj ára. Ez esetben van esély a befektetési mentsvárnak gyakran használt arany rövid távú felfutására, de hosszú távon nem éri meg a nemesfémbe fektetni. Mivel az arany sok szempontból inkább devizaként viselkedik, mint termékként, a dollár erősödése (ami valószínűleg folytatódik) nem kedvezne neki.

Ha az olaj ára tartósan alacsonyan marad, akkor egyre kevésbé éri majd meg beruházni, mert a kitermelés költségei nem feltétlenül térülnek meg. "A következő negyedévben akár még a jelenlegi 60 dollár alatti árszintnél is lejjebb mehetünk, de hosszabb távon a jelenleginél magasabb szinten alakulhat ki egy új egyensúlyi kőolajár. A határidős jegyzések alapján 2015 végére az olajár a 70 dollár körüli szintre erősödhet vissza" – mondta Horváth István.

Az eddig dinamikusan növekedő palaolaj-kitermelés pedig nem tud tovább növekedni az alacsony olajárak mellett. A fejlődést elősegítő beruházások elmaradnak, de nem tudni még, mekkora bajban van ez a szektor.

Lelassulhat a palaolaj kitermelése Forrás: AFP/David Mcnew

Mit tegyen a kisbefektető?

"Fontos következménye lehet a tartósan alacsony olajárnak, hogy az energiaimportőr országok – tehát gyakorlatilag a teljes Európai Unió – gazdasági kilátásai javulni tudnak" – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A várható vállalati nyereségnövekedés miatt érdemes tehát részvényeket, ezen belül is főleg európai papírokat venni. A befektetési nyersanyagok 2014-ben nem teljesítettek jól, és jó esély van a további áresésre, de a hosszú távon gondolkodó, bátor befektetőknek érdemes lehet vásárolni belőlük.

"A 2015-ös évben nem számítunk akkora bővülésre, mint a tavalyi volt. Ugyanakkor a 2014-es két számjegyű hozamokra sem számított senki, még a tapasztalt öreg rókák sem. Ígéretesnek tűnik a makropiac, bár biztosan lesznek egyedi sokkok" – mondta Somi András, aki szerint leginkább az olcsóbb amerikai részvényekbe érdemes fektetni.