Orbán: meg kell erősíteni a bankrendszert

Orbán, Matolcsy, bankrendszer, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A magyar bankrendszer megerősítésre szorul, mondta Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, hogy kérik a Magyar Nemzeti Bank segítségét az MKB Bank újjászervezéséhez. Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani.

A betétesek pénze biztonságban van

Az MKB megvásárlás előtt a Magyar Nemzeti Bank teljes körű értékbecslést készített – mondta Matolcsy György. A jegybank elnöke szerint a bank reorganizációjára van szükség. A betétesek pénze biztonságban van, mondta Matolcsy György.

Az MKB Bank a három legjobb bank közé kerülhet Fotó: Polyák Attila - Origo

A jegybank védőhálót ad az MKB-nak, és teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, mondta Matolcsy György. Szerinte az MKB egy-másfél év után Magyarország legjobb 3 bankja közé kerülhet. Azután szóba jöhet, hogy az MKB nem maradjon állami tulajdon, hanem magánosítsák.

Átadták a tulajdonosi jogokat

A Magyar Nemzeti Bank átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet - jelentette be a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján a jegybank.

A magyar állam átadta, az MNB pedig átvette a tulajdonosi jogokat - olvasható az MNB honlapján. A következő hónapokban a Magyar Nemzeti Bank intézményi szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajt végre az MKB csoportnál, ésszerűsíti a banki folyamatokat, és leválasztja a nem jövedelmező portfolió elemeket. Az MNB az átalakítási programja során nem él a hitelezői feltőkésítés lehetőségével, helyette portfoliótisztítást hajt végre.