Elfelejtené a tavalyi évet a Tesco

tesco áruház
Vágólapra másolva!
Kétségtelenül nem a 2014-es volt a Tesco legjobb éve, mivel nagy vesszőfutást mutatott be idén a brit kiskereskedelmi óriás. Négy profitfigyelmeztetés, folyamatos piacvesztés, könyvelési „ügyeskedések” és megfeleződött részvényárfolyam jellemezte a vállalat idei évét, és már csak emiatt is érdemes feleleveníteni a 2014-es eseményeket. 
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő az a „szenvedés”, amit a Tesco esetében láthattunk tavaly. Az elmúlt hónapok ugyanis a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc vesszőfutásától voltak hangosak, és már az is felkaphatta a fejét a vállalat felől érkező sorozatos rossz hírekre, aki amúgy jóval felületesebben, vagy egyáltalán nem követi a Tesco körüli fejleményeket.

A Tesco mélyrepülése nem tavaly kezdődött, azonban 2014-ben csúcsosodtak ki azok a problémák, melyek a felszín alatt már régóta jelen voltak, és megnehezítették a Tesco életét. A brit óriás ugyanis évek óta szenved a diszkontláncak (Aldi, Lidl) előretörésétől, melyek az olcsó áraiknak köszönhetően folyamatosan szívják el a vásárlókat a Tesco elől Nagy-Britanniában.

Emiatt folyamatosan zuhan a Tesco üzleteinek forgalma a fő piacon, és ez az esés igazán csak most kezdett el begyorsulni. Amíg a 2012 előtti időszakot inkább a növekedés lassulása jellemezte, addig 2014-ben már 2-5 százalékos visszaesést lehetett megfigyelni a forgalmi adatokban (egészen pontosan 2013 őszétől kezdve, mert a Tesco pénzügyi éve szeptemberrel kezdődik).

Forrás: Investor.hu

Ez pedig azért fáj a Tescónak, mert az árbevételének legnagyobb része, több mint 70 százaléka még mindig a brit piacról érkezik. Emiatt pedig az utóbbi egy évben folyamatosan csökkent az árbevétele Nagy-Britanniában, ami mellett ráadásul Ázsiában és Európa többi részén is a bevételei visszaesésétől szenved.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Nagy részben a fő piacokon való vergődés miatt 2014-ben négy (!) profitfigyelmeztetést tett közzé a vállalat, tehát folyamatosan csökkentette a pénzügyi évre vonatkozó eredményvárakozásait. Legutóbb épp december elején közölte a cég, hogy az üzemi nyeresége nem fogja meghaladni az 1,4 milliárd fontot, miközben nyár végén még 2,4-2,5 milliárd fontos profitra számított. Nem mellesleg emiatt az osztalékfizetésüket is visszavágták 75 százalékkal.

Ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy a Tesco vezetése könyvelési ügyeskedésekkel igyekezett kozmetikázni az eredményeket, hogy így szállítsák a szebbnél szebb számokat a rájuk helyeződő egyre nagyobb nyomás miatt. Az ügyben állítólag már a hatóságok vizsgálódnak, akik a cég új vezetésével együtt vizsgálják az utóbbi fél év (sőt, a hírek szerint ennél is korábbról eredeztethető) könyvviteli visszásságait. Ebből pedig hatalmas botrány lett, amibe még az igazgatóság elnöke is belebukott.

pelé budaörsi tesco Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Tescót a szeptember elején hivatalba lépett új vezérigazgatónak, Dave Lewisnak kellene talpra állítania, aki nem is tétlenkedik. A folyamatban lévő vizsgálatok mellett jelentős lépéseket (különböző fejlesztések, beruházások) jelentettek be a piaci részesedés visszaszerzése érdekében. Erről a programról pontos részleteket majd január 8-án fog adni a vállalat. Azonban egyelőre a konkrét stratégia nem ismert, hogy pontosan miként kívánják felvenni a versenyt a diszkontláncokkal.

Feleződött az árfolyam

A Tesco gondjai jól tükröződnek a részvényeinek árfolyamán is, mely a felére csökkent a tavalyi évben. A papírok a hatalmas zuhanásuk után tizennégy és féléves mélypontot ütöttek, és jelenleg onnan próbálnak meg talpra állni. Emiatt nem véletlenül nevezte hatalmas hibának a Tesco részvényekbe való befektetését Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere is, aki folyamatosan csökkenti a cégben lévő részesedését.

A nagy kérdés, hogy a talpra állás sikerül-e vállalatnak az új stratégiájának köszönhetően, vagy 2015-ben is folytatódni fog-e a cég és az árfolyam lejtmenete. Ez idén mindenképpen kiderül, én mindenesetre kiváncsian várom a fejleményeket, és továbbra is szorosan figyelemmel követem a Tesco körüli fejleményeket.

Tesco napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu