Egy stadion árát fizetik Cristiano Ronaldónak

A hét képei Soccer Group stage MADRID, SPAIN. 16.09.2014 -  Real Madrid vs. FC Basel 1893 - UEFA Champions League Stadium Santiago Bernabeu - Cristiano Ronaldo (Real
MADRID, SPAIN. 16.09.2014 - Real Madrid vs. FC Basel 1893 - UEFA Champions League Stadium Santiago Bernabeu - Cristiano Ronaldo (Real Madrid) Celebrates a goal during the Champions League match against FC Basel 1893 Christiano Ronaldo ünnepli a Bajnokok Ligjában az FC Basel ellen lőtt gólját a Bernabeu stadionban.
Vágólapra másolva!
A legnagyobb futballsztárok évről évre csúcsgázsit lapátolnak össze. A Real Madrid portugál extraklasszisának, Cristiano Ronaldónak egy évi fizetéséből például bőven kijön akár egy Groupama Aréna is. A világ legjobban fizetett sportolója mégis egy bokszoló. A BL-címvédő győri kézis lányok a magyar átlagbérekhez képest bőven jól keresnek, azonban fizetésük így is összehasonlíthatatlan más sportágakkal.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb sportsztárjai igen jól keresnek: a Forbes magazin novemberben publikált 2014-es listájának élén Floyd Mayweather végzett évi 105 millió dolláros (26,25 milliárd forint) keresetével. Ezzel a máig veretlen amerikai bokszoló lett a második olyan sportoló a világon, aki átlépte a százmilliós határt – az első Tiger Woods volt.

Vegyes a kép

A különböző sportágakat nézve igen vegyes a kép a legjobban kereső sportolók között: a Forbes vonatkozó listájának első tíz helyére egy bokszoló mellett két labdarúgó, két kosárlabdázó, két teniszező, két golfozó és egy amerikai futballista fért oda.

Mayweather (jobbra) kereste 2014-ben a legtöbbet Forrás: AFP/John Gurzinski

Hamilton hiányzik

Feltűnő, hogy a technikai sportok királyának számító Forma-1-ből egyetlen pilóta sincs az első tízben – Lewis Hamilton, aki éppen idén nyerte meg második világbajnoki címét csak a 19. évi 32 millió dolláros keresetével.

A legnagyobb futballsztárok is csúcsgázsiért kergetik a bőrt – vagy reklámoznak valamit, hiszen az óriási népszerűségüknek köszönhetően szinte bármit el lehet adni a nevükkel.

Ronaldo + Messi = 144,7 millió dollár

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi nem csak a pályán csapott össze 2014-ben: a májusban Bajnokok Ligáját nyert portugál a kereseti rangsorban is felülmúlta az argentin klasszist az idén.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi Forrás: AFP

Ronaldo 2014-es keresetét 80 millió dollárra – több mint 20 milliárd forintra – becsülte a Forbes szemben Messi 64,7 milliójával. Összehasonlításképpen: a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát kevesebb mint 15 milliárd forintból húzták fel.

Megfizetik a sztáredzőket is

A labdarúgásban a sztáredzők sem keresnek rosszul. Pep Guardiola, a Barcelona korábbi, a Bayern München jelenlegi vezetőedzője évi 24 millió dolláros éves keresettel büszkélkedhet. A spanyol trénert a korábban az Intert és a Real Madridot is megjárt José Mourinho, a Chelsea portugál menedzsere követi 17 millió dollárral.

A harmadik helyen Marcello Lippi, a Guangzhou Evergrande idén visszavonult vezetőedzője áll évi 14 millió dolláros fizetésével. A 66 éves olasz technikai igazgatóként maradt a kínai csapatnál. A tízes toplistára 5,5 millió dolláros fizetéssel lehetett felkerülni – éppen ennyit keres a Benfica vezetőedzője, Jorge Jesus.

Huszti és Dzsudzsák sem nélkülöz

A válogatottságot korábban lemondó Huszti Szabolcs keres a legjobban a magyar sportolók közül: a Changchun Yatai labdarúgója sajtóértesülések szerint évi 4 millió eurót (több mint 1,2 milliárd forintot) keres Kínában. Korábban egyébként arról cikkeztek, hogy Huszti kínai fizetése 1,5 millió euró lenne, ugyanannyi, amennyit a Changchun Yatai fizetett érte a Hannovernek.

Dzsudzsák Balázzsal elégedettek Moszkvában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs sem nélkülöz Moszkvában: a Dinamo játékosa évi 2,5 millió euróért focizik Oroszországban. A moszkvai együttes elégedett a szélsővel, ugyanis a decemberben lejáró szerződését szeretnék megújítani, ráadásul 3,2 millió euróra (közel 1 milliárd forintra) emelnék a fizetését.

Az NB I-ben is vannak milliós bérek

A magyar élvonalban 300 ezer és 6 millió forint között mozognak a havi bérek a Blikk információ szerint. Juhász Roland (Videoton), a német Benjamin Lauth (FTC) és a belga Roland Lamah (FTC) a lap szerint 20 ezer eurós alapbért kapnak. Ez éves szinten több mint 70 millió forint.

Úszás, tenisz, kézilabda

Az MNO összeállítása szerint Babos Tímea 470,2 ezer dollárt (mintegy 120 millió forintot) teniszezett össze 2014-ben. Sztárúszóink közül Hosszú Katinka 389 ezer dollárt (közel 100 millió forintot), Gyurta Dániel pedig 214,5 ezer dollárt (55 millió forint) keresett az idén.

Hosszú Katinta tart edzést a Császár-Komjádi Sportuszodában Fotó: Polyak Attila - Origo

Amikor Nagy László 2012-ben az MKB Veszprémhez igazolt, attól zengett a sajtó, hogy a magyar klasszis közel 200 millió forintos fizetésért jön haza Barcelonából. Szörnyi Attila sportmenedzser akkoriban azt mondta, hogy a sajtóban megjelent összegek a valóságtól elrugaszkodtak.

A női kézilabdában az idén mindent besöprő Győri Audi ETO KC legjobb légiósai, Lunde Haraldsen, Heidi Löke és Eduarda Amorim 10 ezer euró körül keresnek havonta, azaz éves szinten közel 35-40 millió forintot. Az Origo klubhoz közeli információi szerint Görbicz Anita ugyan nem kap ennyit, esetében ezt prémiumokkal kompenzálják. Korábbi értesüléseink szerint Görbiczék juttatásai ugyanakkor messze elmaradnak a magyar férfi kézilabda hasonló kirakatcsapata, az MKB Veszprém sztárjainak keresete mögött.