Karácsonykor ne legyen beteg

depresszió pánikbeteg
Female depressed patient sitting on the chair in a hospital ward
Vágólapra másolva!
Öt egybefüggő munkaszüneti nap miatt az egészségügyi szolgáltatók december 24-e és december 28-a között ügyeleti rend szerint működnek – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek.

Ötnapos ügyeleti rend

A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat.

Karácsonykor ne legyen beteg Forrás: Photononstop/Eric Audras

A gyógyszertárak esetében december 24-én a szombati napra vonatkozó nyitva tartási rend lesz érvényben, de többnyire rövidített munkarendben. December 25-én és 26-án a gyógyszertárak a működési engedélyükben rögzített, munkaszüneti napra vonatkozó előírásoknak megfelelően látnak el ügyeleti, készenléti szolgálatot. December 27-én szombaton, valamint 28-án vasárnap a szokásos rend szerint működnek azok a gyógyszertárak, amelyek hétvégi napokon egyébként is nyitva tartanak pl. bevásárlóközpontokban.

Jelezni kell az ügyeletes gyógyszertárakat

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitva tartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A patikák is ügyeleti rend szerint lesznek nyitva Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ügyeletes gyógyszertárakról az ÁNTSZ honlapján is lehet tájékozódni.