A veszteséges kisboltokat is bezáratják

Vágólapra másolva!
Már jövőre nyereségesnek kell lenniük.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés döntése alapján kisebb árbevételű üzleteket is érinteni fog, ráadásul már 2017-től, a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma, ha nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Vagyis a boltoknak már jövőre nyereségeseknek kell lenniük, különben lehúzhatják a rolót, napi fogyasztási cikkek nélkül ugyanis nem fognak tudni működni.

Áder visszadobta

Az Országgyűlésnek azért kellett újra szavaznia a kereskedelmi törvény december 9-én elfogadott módosításáról, mert azt Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Az eredetileg 50 milliárdos árbevételi határt leszállították 15 milliárd forintra, így az értékesítési szankció több üzletet érinthet majd. Azokat, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered, két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele pedig eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív.

Marad a plázastop

Áder János az épített környezet védelméről szóló törvény módosítását, vagyis a plázastop meghosszabbítását is visszadobta az Országgyűlésnek. Az Országgyűlés a köztársasági elnök aggályaira reagálva több ponton módosította az engedélyezési részletszabályokat. A plázastop marad, a jövőben a 400 négyzetméteresnél nagyobb bruttó alapterületű üzletek építéséhez, illetve bővítéséhez kell beszerezni az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását.