Az ötforintost is kivezetheti a jegybank

2014.12.23. 10:01

Nem tervez változtatást a forint címletekben a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank ezzel cáfolta azokat a híreket, miszerint az ötforintost kivonnák a forgalomból a papír 500-ast pedig fémpénz váltaná fel.

 

A jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelően betöltik szerepüket, így középtávon nem indokolt a beavatkozás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank egyelőre nem tervezi a jelenlegi forint címletstruktúra megváltoztatását, "2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál".

Egyelőre marad a papír 500-as, fémpénzben nem várható ez a címletForrás: MTI/Balaton József

Az MNB azután közölte ezt, hogy a Napi Gazdaság kedden azt írta: az MNB-nél fölmerült, hogy három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl. Az ötforintos megszüntetése melletti fő érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy "pénzérmésítése" mellett pedig az szólna, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az előállítása, mint egy pénzérméé - írta a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette: 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban. A következő években további papírcímleteket cserélnek le biztonságosabb sorozatra.

Az új tízezressel már néhány hete lehet találkozni a készpénzforgalombanForrás: Origo