Vágólapra másolva!
Miután harmadik olvasatra 5 százalékos növekedést mutatott az amerikai gazdaság, sokkal nagyobbat, mint várták a dollár erősödésbe kezdett, amivel az EURUSD árfolyam új kétéves mélypontot ütött.
Vágólapra másolva!
  • A harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság a GDP-adat harmadik olvasata szerint, évesített negyedéves alapon. Ez jelentős meglepetésnek számít az előző olvasatban szereplő 4,3 százalékos növekedéshez képest. A tartós cikkek rendelésállományának novemberi változása szintén meglepetést okozott, viszont negatív értelemben, a várt 3 százalékos bővülés helyett 0,7 százalékos visszaesés volt megfigyelhető.
  • A dollár erősödéssel reagált a statisztikákra, és már 1,22-nél jár az euróval szembeni árfolyama. Ez új két éves eurómélypontnak felel meg.
  • Az amerikai tőzsdéken kisebb, 0,3,-0,4 százalékos emelkedéssel kezdődhet majd a kereskedés a remek GDP-adatok után. Az S&P 500 és a Dow Jones ezzel folytathatja csúcsdöntését, ám a késő délutáni makroadatok okozhatnak még meglepetéseket, így érdemes lesz rájuk figyelni. Ha lendületbe tudnának jönni az indexek, a Dow Jones története során először juthatna 18 ezer pont fölé.
  • Jövő év végére a 70-80 dolláros sávig emelkedhet az olajár az OPEC tagállamai szerint. A szervezet szerint az egyre erősebb világgazdaság az olajkeresletet is megemelheti, aminek köszönhetően drágulhat majd az olaj. A WTI és a Brent egyaránt erősödni tud ma, előbbi 1,5 százalékos plusz után 56 dollár körül, utóbbi 1,4 százalékos plusz után 60,9 dollárnál mozog.
  • A görög elnökválasztás második fordulója is sikertelen volt ma, miután csak 168 képviselő szavazott a kormánypárt jelöltjére, messze elmaradva a szükséges 200-tól. Ha a harmadik forduló is sikertelen lesz, azután előrehozott parlamenti választások is jöhetnek, melyen a jelenlegi állás szerint megbukna a mostani kormánykoalíció. A mai sikertelen forduló híre után 2 százalék feletti mínuszban mozog a görög részvényindex.

  • Nyugodtan telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ahol az ünnepi szezon miatt az átlagosnál alacsonyabb az aktivitás. A részvényindexek ma is jól teljesítenek, és 0,3-0,8 százalékos pluszban mozognak.

Itthon

  • Kora délután jelentősebb emelkedésbe kezdett a BUX index főleg a Mol mínuszainak halványulása és a Richter erejének növekedése miatt. A forgalom meglehetősen alacsony a Budapesti Értéktőzsdén a hosszú szünet előtt (kb. 1,7 milliárd forint).

  • Míg az OTP-Richter-Magyar Telekom hármas emelkedéssel hangol az ünnepekre, addig a Mol 0,4 százalékos mínuszban időzik. A Richter 1,8 százalékkal emelkedik, amivel a 3500 forintos szintjének közelébe ért. Nagyobb elmozdulást a főbb kispapírok közül csak a CIG Pannónia mutat, amely most éppen 3,1 százalékkal esik (187 forint).

  • A forint piacán is nyugodt a hangulat, az euróval szembeni jegyzések 314 körül ingadoznak, vagyis a magyar deviza tartja a tegnap délután elért szintjeit. Az USDHUF árfolyam 257 környékén mozog.
    A régióban vegyes mozgásokat láthatunk, mivel a cseh parkett mínuszban időzik, viszont az osztrák és a lengyel tőzsdeindex 0,3-0,6 százalékos pluszt mutat. Ma már az orosz tőzsde is megnyugodni látszik a tegnapi nagy ralija után, az RTS index néhány tizedes emelkedésben van.

  • A rubel ma is folytatja erősödését, bár már kisebb lendülettel, mint tegnap. A dollárral szemben az 54,5-ös szint környékén jár, míg az euróval szemben 66,5-nél mozog az orosz fizetőeszköz árfolyama.