Orbán: 1500 gépkocsit kapnak a rendőrök

Orbán Viktor miniszterelnök a Rendőrség új szolgálati gépjárműveinek átadásán (autó)
Vágólapra másolva!
Jövőre 44 milliárd forintot biztosít a kormány a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének bevezetésére, jelentette ki Orbán Viktor a Készenléti Rendőrség budapesti alakulóterén, ahol 385 új rendőrautót adott át a szervezetnek.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint a kabinet által biztosított forrásból jövő júliustól a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetménye átlagosan 30 százalékkal fog emelkedni. Külön megemlítette, hogy az érintettek otthonteremtését is támogatja az életpályamodell.

2010-re nem csak gazdasági értelemben került Magyarország a tönk szélére, de romokban hevert a rend és közbiztonság is, mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: az ország gazdálkodásának egyensúlyba hozásával ma már többet lehet költeni a közbiztonságra.

Új ruhák, új pótlék

Orbán Viktor felsorolta: 3 500 fővel megerősítették a rendőrséget, új pótlékot vezettek be a tiszthelyetteseknek, a rendőrök új ruhákat kaptak, a kedden átadott gépkocsikkal együtt pedig több mint 4 600 új autóval bővült a rendőrség járműállománya.

Van rá pénz

Orbán Viktor szerint a rendőröket anyagilag is meg kell becsülni. Ehhez megvan „az erőnk, az elszántságunk és a pénzünk is” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor új autókat adott át Fotó: Polyák Attila - Origo

A most átadott gépkocsikkal együtt összesen 1 587 járművet kap a rendőrség 2014-2015-ben, mondta a kormányfő hozzátéve, hogy az autók túlnyomó része Magyarországon készült, a magyar emberek munkáját dicséri.

Zsigulikkal a Mercedesek után

Egykor magyar rendőrök szovjet Zsigulikat vezetve üldözték a nyugati Mercedeseket, s az, hogy Ötvös Csöpi utolérte őket, sokkal inkább tűnt a forgatókönyvírók túlzásának, mint a valóság ábrázolásának, mondta a miniszterelnök. Ahogy a bajor rendőrök esetében természetes, hogy olyan BMW-ket hajtanak, amelyeket az utolsó csavarig bajorok készítettek, ma már az is természetes, hogy magyar rendőrök Magyarországon gyártott autókat használhatnak, tette hozzá.

Új kocsikat kapott a rendőrség

Az ünnepségen 385 új szolgálati gépjárművet adtak át: terepjáró képességű mikrobuszokat, járőr- és bűnügyi személyautókat. A rendőrség megrendelésére gyártott Skoda, Mercedes és Audi típusú szolgálati gépkocsik a 2014-ben indult program első ütemeként, a központi költségvetés finanszírozásával, illetve az Európai Unió Külső Határok Alap támogatásával valósult meg.

A kormányfő is kipróbálta az új autók egyikét Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyes területi rendőrségeket szolgáló gépkocsi-park a beszerzés további ütemeiben, 2015. első negyedévében újabb járművekkel bővül: a központi költségvetés további 1 180, míg az uniós forrás 22 autót biztosít.

Speciális felszerelés

A Készenléti Rendőrség alakulóterén felsorakoztatott járőr gépkocsikat – a korábbi beszerzésektől eltérően – speciális rendészeti felszerelési csomaggal, lövedékálló mellénytárolóval, LED technológiás elemlámpával és töltővel, kiegészítő megkülönböztető jelzéssel látták el, a szélvédőket hővédelemmel bíró biztonsági és sötétítő fóliával vonták be.

A 9,4 milliárd forint összértékű járművek valamennyi területi rendőri szerv munkáját szolgálják: támogatják a Készenléti Rendőrség, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok, valamint a külső határos megyék határrendészeti kirendeltségeinek feladatellátását.