Vágólapra másolva!
Az egy éve tartó emelkedő háromszög alá esett a felemásra sikerült gyorsjelentés hatására a BlackBerry, azonban a kitűnő formában lévő részvény komoly ralit mutatott be az az óta eltelt időben. Ezzel a trendvonal fölött zárt, sőt, megcélozta a fontos ellenállását is.
Vágólapra másolva!

A novemberi kitörés csak fals jelzésnek bizonyult a Blackberry grafikonján, de az utóbbi napokban komoly erőt demonstrál a papír. A pénteki piacnyitás előtt közzétett, vegyesen sikerült gyorsjelentés hatására közel 9 százalékos eséssel nyitotta a kereskedést, azonban az emelkedő trendvonal és 200 napos mozgóátlag kettőséről elrugaszkodva raliba kezdett, így csak minimális mínuszban zárt. Hétfőn pedig újabb közel 7 százalékos emelkedéssel zárt.

Ezzel elsőként a 11 dolláros ellenállást érheti el az árfolyam, amennyiben folytatódna a BlackBerry jó szériája. Igaz, ehhez az 50 napos mozgóátlagot még le kell gyűrnie. Az emelkedő trendvonalról, illetve 200 napos mozgóátlagról azonban már a hét elején is sikerült elrugaszkodnia, így ezek továbbra is támaszként szolgálhatnak, amennyiben első nekifutásra túl nagy falatnak bizonyulna az 50 napos mozgóátlag. Akár a 11,6 dolláros szintet is elérhetné a részvény, amennyiben a 11 dolláros ellenállás sem tudna megálljt parancsolni az erősödésnek.

A Blackberry napi grafikonja. Forrás: Investor.hu

A heti grafikonon is megfigyelhető, hogy az emelkedő háromszög igen markáns támaszt nyújtott az elmúlt évben. Mostanra ráadásul az 50 hetes mozgóátlag is megerősíti a háromszög aljának számító trendvonalat, így ezek tovább tolhatják felfelé az árfolyamot.

A BlackBerry fundamentális sztorija igen szövevényes, azonban szigorúan technikai alapon jó vétel lehet most a részvény. Amíg a napi grafikonon látott nagy testű fehér gyertya, és a jelenleg 9,5 dollár körül húzódó trendvonal alá nem esik az árfolyam, számíthatunk az emelkedő trend folytatódására.

Ebben az esetben a háromszög tetejét képező 11, illetve 11,6 dollár közötti ellenállászóna lehet az első megálló. Ez önmagában nem nyújt már kedvező hozam-kockázat arányú beszállási lehetőséget, de érdemes figyelni, mert a háromszög felső szárának áttörése igen erős jelzés volna, és akár az emelkedő háromszög által kijelölt konzervatív 14,5 dolláros szintet és célba vehetné a részvény.

A Blackberry heti grafikonja. Forrás: Investor.hu

Bár a technikai elemzés nem foglalkozik a vállalati háttérrel, érdemes hozzátenni, hogy a Blackberry rendkívül fontos időket él át (új készülékek, új stratégia), lényegében az elkövetkező negyedévek döntik el, hogy képes-e saját lábán, egyedül tovább élni a cég, vagy netán felvásárlási célponttá válik (a korábbi pletykák egyébként pont 15 dollár körüli árról szóltak, és a Lenovót nevezték meg lehetséges kérőként). Kis túlzással mindkét verzió csak jó lehet a befektetőknek (oké, ez nem is kis túlzás, vannak kockázatok bőven), így a kedvező technikai képhez akár támogató háttér társulhat, de ennek megítéléséhez azért mélyebb elemzésre is szükség van.