Márciusi kamatvágást valószínűsítenek Londonban

2014.12.24. 13:34

Januárban várhatóan tovább mélyül a magyarországi defláció, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, ha a forint addig valamelyest visszaerősödik – jósolták a jövő év első negyedére szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték: véleményük szerint az MNB új, csökkentett inflációs előrejelzésére is lefelé mutató kockázatok hatnak.

A ház a maga részéről – az MNB 0,9 százalékos prognózisával szemben – mindössze 0,5 százalékos átlagos magyarországi inflációt vár 2015 egészére, és 2016-ra is jóval kisebb mértékű inflációs gyorsulást valószínűsít, mint a magyar jegybank.

Fél százalékpontos csökkentés jöhet   

A JP Morgan elemzői ebben a környezetben 0,5 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre látnak lehetőséget 2015 első felében, és az egészen 2016 márciusáig az így kialakuló 1,6 százalékon marad. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az enyhítés időzítése és mértéke az olajáraktól és a forintárfolyamtól is függ.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az MNB márciusban, a következő inflációs jelentés közzététele után kezd újabb kamatcsökkentési ciklusba. Addigra ugyanis már várhatóan realizálódnak a jegybank jelenlegi inflációs előrejelzésére ható, lefelé mutató kockázatok, az orosz pénzügyi válság járványveszélye is valószínűleg enyhül, és a monetáris tanácsnak is lesz ideje vizsgálni, hogy milyen hatást gyakorol a forintra, ha az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítésbe kezd. 

Várni kellett

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a monetáris tanács jórészt csak azért nem csökkentette már decemberben a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamatot, mert az idei államháztartási statisztikák miatt az év végéig tekintettel kell lennie a forintárfolyamra.

A ház szerint a jövő év kezdetével– és a továbbra is enyhe inflációs kilátások közepette – ezek a korlátozó megfontolások valamelyest háttérbe kerülnek. Ennek alapján a GS londoni elemzői az MNB enyhítési ciklusának újrakezdésével számolnak, és összesen 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést várnak 2015-ben.