Leváltotta az eddigi kormányfőt és eddigi kabinetfőnökét nevezte ki miniszterelnöknek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki menesztette a kormány több tagját is - köztük a gazdasági és az ipari tárca vezetőjét - és a jegybank elnökét is. Korábban is fenyegetőzött a kormány leveltásával, ha az nem teljesíti az elvárásokat. 

Az akadémikus Mihail Mjasznyikovics 2010 óta volt kormányfő, helyét most Lukasenka kabinetfőnöke, Andrej Kobjakov veszi át, aki korábban miniszterelnök-helyettesként már volt kormánytag.

Nem jöttek a számok

A jelentős személycseréket az elnöki hivatal közleménye nem indokolta. Ugyanakkor a fehérorosz elnök korábban már fenyegetett a kormány leváltásával arra az esetre, ha a kabinet nem teljesíti a kitűzött gazdasági célokat.

Az orosz válság tesz be Fehéroroszországnak

Fehéroroszország - ahol mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van - erősen függ gazdaságilag Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta.

Minszk exportjának mintegy fele Oroszországba irányul, és a fehérorosz kormány erősen függ Moszkva pénzügyi támogatásától. Ugyanakkor a tranzakciók 92 százalékát orosz rubelben bonyolítják, amely valuta az utóbbi hetekben jelentős értékvesztésen ment keresztül, és az idei év során értéke 40 százalékkal csökkent a dollárral szemben. Emiatt, bár a két ország közti kereskedelem volumene nem változott, dollárban kifejezve Fehéroroszország 739 millióval kevesebb bevételre tett szerint idén január és október között, mint az előző év hasonló időszakában.

A jövő évi választásokról lehet szó

Egyes megfigyelők szerint az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka célja a személycserével az, hogy a most leváltotta kormánytagokat okolja majd a gazdasági nehézségekért a jövő évi választások előtt. Mindazonáltal nyugati szervezetek gyakran emlékeztetnek rá, hogy a szakértők által Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszországban a választások gyakorlatilag színjátéknak számítanak.