Vágólapra másolva!
Biztos sokan lehetünk olyanok, akik rengeteget törjük a fejünket azon, vajon melyik térség lesz a következő évek nagy siker sztorija, hol érhetjük majd el a legnagyobb hozamokat? A hozzánk hasonlók számára az mindenképpen fontos lehet tudni, hogy a fejlődő országok világhírű szakértője, Mark Mobius az afrikai kontinensben látja a jövőt.  Járjunk hát utána, miért is gondolkodhat így a neves befektető, majd mindenki maga döntse, hogy tényleg ez a térség lehet-e az elkövetkező évek szárnyalásainak színhelye, és megéri-e a fejlődő országokra jellemző kiemelkedően magas kockázat tudatában is befektetni a térségben!
Vágólapra másolva!

Nagyon komoly gazdasági növekedés előtt áll az afrikai kontinens, számos olyan gazdaságot találhatunk itt ugyanis, ahol elemzők 5-7 százalékos éves növekedési ütemet látnak reálisnak az elkövetkező időszakban. A növekedés kilátásait jól szemlélteti, hogy az IMF szerint a következő 5 évben a 20 leggyorsabb gazdasági növekedést bemutató ország közül 10 a szub-szaharai régióból, kettő pedig Észak-Afrikából fog származni. Ennek fényében már nem is csoda, hogy egyre több befektető érdeklődését keltette fel a térség az utóbbi időben.

A felfokozott érdeklődést jól mutatja az is, hogy a világhírű Mark Mobius által irányított Templeton Africa Fund befektetési alap már 150 millió dollárt kezel, továbbá az is, hogy bár Mobius olyan fejlődő térségbeli nagyágúkra is koncentrálhatna, mint Kína vagy Brazília, a top menedzser mégis Afrikára esküszik. Véleménye szerint ugyanis a térség hatalmas gazdasági és technológiai ugrás előtt áll, és ki is merne vitába szállni vele, aki már évtizedek óta fejlődő világ elismert szakértője?

Az ígéretes szektorok

Az ígéretes befektetési lehetőségek felkutatásánál érdemes lehet vetni egy pillantást a Templeton Africa Fund befektetéseire. Mobius alapjában a földrajzi kitettség szempontjából Nigéria szerepe a legkiemelkedőbb, az Afrika legnagyobb gazdaságával és legnagyobb népességével rendelkező ország papírjai ugyanis több mint a negyedét alkotják az alap portfóliójának. De ugyancsak nagy hányaddal rendelkezik a Dél-Afrikai Köztársaság (18,2 százalék) és Egyiptom (10,3 százalék) is.

A szektorokat tekintve pedig fontos lehet megismerni Mobius véleményét, aki szerint az afrikai országok gazdaságának hatóerejét azok gazdag természeti erőforrásai jelentik. Ezek pedig nagyrészt olyan egyéb fejlődő országok befektetőit vonzzák, mint Kína, India vagy Brazília. Közülük sokan tehát innen szerzik be a saját gazdasági növekedésükhöz szükséges nyersanyagokat, de Afrika piacot is biztosít az általuk exportált termékek számára.

Ennek következtében pedig a több térségben folyamatosan növekednek keresetek, ezen keresztül pedig a bővülő középosztály egyre jobban serkenti a gazdasági fejlődést, és egyre nagyobb keresletet támaszt a fogyasztási termékek irányába.

Mindezek ismeretében tehát a befektetők számára legfontosabb szektorokat a természeti erőforrások és a bányászat jelentik, de az afrikai növekedés mögött számtalan egyéb olyan iparág is áll, amelyeket már az egyre növekvő fogyasztás által keltett kereslet jelöl ki. Ilyen például a bankok vagy a telekommunikáció fejlesztése iránti egyre nagyobb igény, és ide tartoznak az étel- és italgyártók is. Az Afrikában befektetési alternatívát keresőknek ezért elsősorban a növekvő fogyasztásra épülő szektorokban érdemes körülnéznie.

Jelentős veszélyeket is rejtenek

A feltörekvő piacon befektetőknek ugyanakkor nagyon fontos, hogy tisztában legyenek befektetéseik kiemelkedően magas kockázati szintjével. Ez részben magától értetődik, hiszen a magas hozamok nehezen lehetnének elérhetőek jelentős kockázatvállalás nélkül. Ugyanakkor Afrika több olyan kockázati tényezővel is rendelkezik, ami túlmutat egy európai piachoz szokott befektető által számba vett faktoroktól.

Az egyik legfontosabb ezek közül az afrikai országok többségében igen bizonytalan politikai és társadalmi helyzet, ami még a szokásosnál is jobban megnehezíti a befektetések kimenetelének előreláthatóságát.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy számos piac nagyon alacsony likviditással és alapvetően kis mérettel rendelkezik a térségben, de összességében elmondható, hogy a piacok likviditása is folyamatosan növekszik a térségben. Ezért is ajánlott, hogy az afrikai befektetéseket csakis olyan pénzből tegyük, amiről hosszabb időtávra is le tudunk mondani.

Ugyancsak fontos tényező a térségre nagyon hangsúlyosan jellemző korrupció is. Ebből a szempontból viszont az pozitívumként mondható el, hogy a kormányzati vezetők már nyíltan beszélnek erről a problémáról és állításuk szerint hajlandóak is megtenni bármit, hogy visszaszorítsák azt.

Az Afrikai országok komoly kockázati tényezőjét jelenti Kínának való jelentős kitettség is. A CIA World Factbook és a Világbank adatai alapján például Gambia teljes éves exportjának több mint 50 százaléka Kína a célországa, de az egész Szub-szaharai Afrikát tekintve is 20 százalék körüli ez az érték. A lassuló kínai gazdasági növekedés és ezen keresztül az afrikai országokból való import csökkenése tehát nem tesz jót ezeknek az országoknak.

Forrás: CIA World Factbook, Investor.hu

De számos afrikai ország fejlődését nagyban visszaveti az egyes nyersanyagok folyamatosan csökkenő árfolyama is. Számos olyan ország van ugyanis, aminek alapvetően egy nyersanyagra épül a gazdasága. Ezek közül az egyik legfontosabb a már említett, Afrika legnagyobb gazdaságának számító Nigéria, amelynek minden egyéb törekvése ellenére egyelőre az állami bevételeinek 80 százaléka az olajhoz és a földgázhoz kapcsolódik. De ugyancsak ebbe körbe említhetjük Zambiát is, amelynek az ugyancsak jelentős kínai kitettséggel és a HIV vírussal való folyamatos harca mellett, a réz árfolyamának mélyrepülésével is meg kell küzdenie, gazdasága ugyanis lényegében erre a nyersanyagra épül.

Az afrikai befektetések tehát jelentős potenciállal rendelkeznek a régióban rejlő lehetőségeknek köszönhetően. Ugyanakkor leginkább azoknak a befektetőknek ajánlott, akik kedvelik a kockázatot és nem esik nehezükre a befektetett pénzükről akár hosszú évekre lemondani. Ha viszont mindez megvan, és bízunk a saját, illetve Mark Mobius megérzéseiben, máris belevághatunk ebbe a veszélyeket, ugyanakkor busás hozamokat is ígérő világba.