2015-től az interneten licitálhatunk a felszámolási eljárásban

2014.12.29. 13:20

A jövő évtől a felszámolási eljárásokban elektronikus úton kell értékesíteni az adós vagyontárgyait, az Elektronikus Értékesítési Rendszer 2015. január elsejétől hivatalosan is működik, amely által nyilvánosabbá, ezáltal átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé válik a felszámolók munkája, jelentette be a felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

Kunfalvi Zoltán elmondta: januártól az interneten teszik közzé az árverési hirdetményeket és az értékesítési pályázatokat, továbbá az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) folyik a licitálás, illetve a pályázati értékesítés is.

Élénkítenék az árversenyt

A tervek szerint a vásárlóként bárki számára elérhető online felület elősegíti, hogy minél többen vegyenek részt az eljárásban licitálóként, ezzel élénkítve az árversenyt, a befolyó magasabb vételárnak köszönhetően pedig a felszámoló várhatóan a korábbiaknál nagyobb hányadát tudja kifizetni a hitelezői igényeknek és munkavállalói kintlévőségeknek.

Magasabb vételárakat várnak az új rendszertőlForrás: AFP/Jeff Pachoud

Kunfalvi szerint az EÉR nagy előnye, hogy biztonságos és stabil, a rendszer a felületen történő összes cselekményt naplózza és eltárolja, tehát az értékesítés és az üzemeltetés is átláthatóvá válik. A felhasználóbarát rendszer továbbá megkönnyíti a lehetséges vevők számára az eladásra meghirdetett vagyonelemek kínálatának áttekintését és az árak összehasonlítását.

65 millióból fejlesztik

Az internetes oldalon 7 000 forintért bárki regisztrálhat, a felszámoló társaságok alapdíja havi bruttó 5 000 forint, illetve van egy sávos 1 000-20 000 forint közötti licitindítási díj, az értékesített vagyon után pedig 1 százalék jutalékot számítanak fel. Az új értékesítési rendszer kifejlesztése megközelítőleg 65 millió forint volt, amelyet a központi költségvetés finanszírozott, mondta a miniszteri biztos.