Vágólapra másolva!
Harmadjára sem sikerült megválasztani az elnököt Görögországban, így feloszlatják a parlamentet. A piac pedig bünteti a görög börzét, és a negatív hangulat átragad a többi parkettre is. De azért most nem eszik annyira forrón.
Vágólapra másolva!
  • Beszakadt a görög tőzsde a hétfői kereskedésben, az ASE index jelenleg több mint 4,5 százalékos mínuszban áll, de volt már 11 százalék feletti zuhanásban is miután harmadjára sem sikerült elnököt választani. Emiatt pedig feloszlatják a parlamentet és új választásokat írnak ki, várhatóan január végére. A piac attól fél, hogy az előrehozott választásokon a szélsőséges erők törhetnek előre, amivel akár az eurózóna tagság is megkérdőjeleződhet.
  • A görög belpolitikai félelem pedig ránehezedik az európai tőzsdei hangulatra is. Főleg az olasz és a spanyol börze csúszott meg, ott napközben lehetett látni 2 százalék feletti eséseket is, de mostanra kicsit csillapodott a helyzet. A francia parkett például közel nullába jött vissza egy százalékos mínuszából, és német index is mérsékelte csökkenését.
  • Az USA-ban is mínuszokkal indult a kereskedés de mostanra minimális pluszokat lehet már látni. Az S&P500 tőzsdeindex már 2090 pont felett időzik, amivel nincs messze a lélektani, 2100 pontos határtól.
  • Az olaj árfolyama egy százalék körüli emelkedést mutat, miután olyan hírek érkeztek Líbiából, hogy tűz ütött ki az olajtároló terminálok között. A Líbiában tapasztalható konfliktusok fennmaradása továbbra is kiszámíthatatlanná teszi az ország olajtermelését. Becslések szerint Líbia olajkitermelése 352 ezer hordó/nap körül lehet jelenleg. A WTI árfolyama 55 dollárnál, míg a Brenté 60 dollárnál mozog.
  • Már 315 alatt is járt a forint az euró ellenében, miközben a napot még 317 közelében indította az EURHUF. A dollárral szemben is erősödött a forint, a reggeli 260 közeli szinteket követően már 258 alatt is tartózkodott az árfolyam, viszont délután 4 órától újból kisebb gyengülés vette kezdetét.
  • A sikertelen görög elnökválasztás hírére múlt keddi záróára környékén ingadozik a BUX (minimális mínusz). Ezzel egyébként a hazai parkett hozza az európai szintet, míg a fontosabb régiós indexek mindeközben 0,4-0,7 százalékos csökkenésben találhatóak.
  • Ugyanakkor komoly befektetői érdeklődésről nem tudunk beszámolni a BÉT-en, hiszen a forgalom zárás előtt fél órával nem haladja meg a 1,5 milliárd forintos szintet sem.
  • A blue-chipek körében a Mol 0,7 százalékkal csökken, míg a Magyar Telekom 0,3, az OTP pedig 0,6 százalékkal csökken. A Richter 0,6 százalékos pluszban található.
  • A Richter amerikai partnerének, a Palatin Technologies-nak a bejelentése szerint megkezdték a fázis III-as klinikai vizsgálatokat a női szexuális diszfunkció kezelésére szolgáló bremelanotide nevezetű készítmény esetében. Ezek alapján a Richternek 2,5 millió eurós mérföldkőfizetést kell teljesítenie, ami összhangban áll a társaság szeptemberi közleményével. Az európai klinikai vizsgálatok feltehetően a jövő évben kezdődhetnek meg. A legoptimistább forgatókönyv szerint 2019 elején lehet meg az EU-s törzskönyvezés, ami alapján 2019/20-ban történhet meg a készítmény piaci bevezetése.