Szoftverfejlesztőből lett adótanácsadó

Angyal József adószakértő Angyal József adószakértő Budapesten 2014. november 12-én
Angyal József adószakértő Budapesten 2014. november 12-én
Vágólapra másolva!
Angyal József abból csinált üzletet, hogy jobban értelmezi az új törvényeket, mint a jogalkotó.
Vágólapra másolva!

Angyal József már akkor különleges hálótervezési szoftvereket fejlesztett, amikor az ország lakosságának többsége még nem látott számítógépet. Később olcsó, de a versenytársainál jóval komplexebb számviteli programokkal szerzett piacot és szakmai hírnevet magának. Manapság pedig abból csinál üzletet, hogy jobban értelmezi az új adózási jogszabályokat, mint a megalkotói. A Vénusz-Szoftver Kft. alapító-tulajdonosával, Angyal József matematikussal és okleveles adószakértővel beszélgettünk.

Gyors reakcióidő kell

"A cégek eredményes irányításához elengedhetetlen a megfelelő szaktudás, de szükség van arra is, hogy cégvezető a saját megérzései alapján reagáljon a piac legkisebb változásaira is" - állítja Angyal József.

Angyal József szerint elengedhetetlen, hogy gyorsan reagáljanak a piac változásaira Fotó: Szabó Gábor - Origo

Meglepetést kell okozni

A matematikus, okleveles adószakértő úgy véli: fontos, hogy a vállalkozása időről-időre képes legyen meglepni a vevőkörét. Az olyan vállalkozó ugyanis nem sok sikerre számíthat, amelyik elégedett a „tavalyi” tudásával, és csak követi a piaci folyamatokat, nem alakítja azokat – fogalmazott a cégtulaj.

Paksi referencia

A szakember 1990-ben olyan speciális, saját fejlesztésű hálótervezési szoftverrel jelent meg a piacon, amely akkor még külföldön sem volt kapható. A szoftver kifejlesztését a pályatársai lehetetlennek tartották. A befektetett munka azonban sikert hozott. Ezt a programot használta később például a paksi atomerőmű a beruházásaihoz, s a szoftver megjárta a sevilla-i világkiállítást is.

Névjegy

Angyal József 1952-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Berzsenyi Dániel gimnáziumban végezte el. Az érettségi bizonyítványa megszerzése előtt több országos matematika versenyen szerepelt kiváló eredménnyel. Matematikus diplomáját az ELTE természettudományi karán szerezte meg 1977-ben. Első munkahelye a Chinoin gyógyszergyár volt, ahonnan 1979-ben a Nehézipari Minisztériumba igazolt át. Azt követően a minisztériumban, majd annak a háttérvállalkozásaiban dolgozott. Saját cégét feleségével közösen 1990-ben alapította meg. Bár az elmúlt évek során több alkalmazottal dolgoztak, most ismét kétszemélyes a vállalkozásuk. A szakember jogi képzésen is részt vett, az okleveles adótanácsadói végzettségét pedig 2008-ban szerte meg, s ma már szerepel az igazságügyi adószakértők névjegyzékében is. Angyal József nős, feleségével három gyermeket nevelnek.

Független cégvezetés

Az okleveles adószakértő azt is elengedhetetlennek tarja, hogy egy cég vezetője ne függjön a tulajdonosoktól, vagy tulajdonostársaktól, hanem önállóan dönthessen minden vállalkozást érintő kérdésben. Miután, – mint mondja - sokszor társak által jelentett béklyó, a megfelelési kényszer vezet a bukáshoz.

Olcsó számviteli szoftver

Angyal József elmondta: társasága azzal alapozta meg a szakmai hírnevét és a piaci pozícióját, hogy olcsón kínált számviteli szoftvereket a vállalkozóknak. A ’90-es évek elején, amikor egy-egy bérszámfejtési, eszköz nyilvántartási, illetve könyvelési programot 150 ezer forintért lehetett kapni, akkor a társasága egyenként nyolc ezer forintért dobott piacra olyan szoftvereket, amelyek komplexebb szolgáltatást nyújtottak, mint a többszörös áron kínált versenytársaik.

Fenntartható modell

Emiatt nem csoda, hogy a programcsomag tarolt a piacon. 1993-ban például a társaság 45 millió forint árbevételt tudott produkálni, a nyolcezer forintos programok eladásából. Ehhez nem kis mennyiséget kellett értékesíteni – jegyezte meg a szakember. Aki szerint nem árt jó előre felmérni a piaci igényeket, s az árak kialakításakor nem a gyors meggazdagodásra, hanem a fenntartható bevételtermelésre érdemes koncentrálni.

Átgondolt marketing

A cégvezető meggyőződése az is, hogy kulcskérdés az árucikkek széleskörű reklámozása. Így a cégének a kiadásai között jelentős tétel a hirdetési költség. Egy-egy program árában hozzávetőleg húsz százalékos súllyal szerepelnek a reklámkiadások, mintegy negyven százalékot tesznek ki a bér- és egyéb költségek, köztük az adóterhek.

A szellemi termékek alacsony határköltsége miatt viszonylag magas profitrátát tudnak elérni Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fennmaradó megközelítőleg 40 százalék pedig a nyereség hányad. Ez azért lehet ilyen magas – teszi hozzá a szakértő – mert kevés anyagköltséggel járó, magas hozzáadott értéket képviselő szellemi termékek előállításáról van szó.

A gyorsaság előny

Angyal József arról is beszélt, hogy a cége a gyorsaságának is köszönheti, hogy előnyt élvez a versenytársaival szemben. A legtöbb könyvelési programot gyártó cégnek ugyanis meg kell várnia, amíg az adóhatóság hosszas kiértékelés után értelmezést ad ki a legújabb adótörvényekről.

Nem várnak az értelmezésre

A szakember vállalkozásának azonban erre nincs szüksége, mert maga is képes az új jogszabályok átültetésre a mindennapi gyakorlatba. Így a társaság már decemberben meg tud jelenni a piacon az általában november közepén megszülető jövő évi adótörvényeknek megfelelő szoftverekkel. Miközben a vetélytársak még a jogszabályok „kibontásával” vannak elfoglalva.

Nekik van igazuk

„Az önálló jogértelmezéseim sokszor konfliktus helyzetet teremtettek az adóhatósággal, illetve a törvényalkotókkal. Ám utóbb rendre bebizonyosodott, hogy mi értelmeztük helyesen az új előírásokat” – fogalmazott Angyal József, hozzátéve, hogy az utóbbi időben már nem telik el olyan év, hogy a szakmai javaslatai ne épülnének be valamilyen formában a törvényhozásba.

Már akkor szoftverfejlesztő volt, amikor még számítógépet is kevesen láttak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A joghézagok, visszásságok feltárása számára manapság a mindennapok része. Egyebek mellett innen is származik az ötlet, hogy mostanság már a szoftverkészítés mellett egyéni vállalkozóként adótanácsadással is foglalkozik, ami egyre több idejét köti le. Mind több társaság vezetésében tudatosul ugyanis, hogy egy céget akár egyetlen adóhatósági ellenőrzés is csődbe vihet, ezért érdemes rendben tartani az adózási ügyeket.