Az önkéntes nyugdíjpénztárak kevesebb pénzt vonnak el a tagoktól

magyar nemzeti bank
A Magyar Nemzeti Bank székháza a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 8-ban.
Vágólapra másolva!
Tavaly a tagok vagyonának átlagosan kevesebb mint egy százalékát tették ki az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetéseket terhelő működési és likviditási célú levonások, valamint a vagyonkezelési és letétkezelési költségek, derül ki a Magyar Nemzeti Bank összegzéséből.
Vágólapra másolva!

A jegybank honlapján közzétett tájékoztatás alapján, az önkéntes nyugdíjpénztári szektor egészére számított teljes díjterhelés mértéke 14 év alatt 1,97 százalékról 0,85 százalékra csökkent. Tavaly az egyes pénztárak értékei 0,16 százalék és 1,63 százalék között szóródtak, többnyire a pénzügyi háttérintézménnyel nem rendelkező, valamint a munkáltatói hátterű pénztáraknál volt az átlagosnál kisebb a díjterhelés.

Az MNB megítélése szerint a díjterhelés a pénztári vagyon növekedésének valamint szabályozási és hatósági lépéseknek köszönhetően is csökken.

Új mutatót vezetne be az MNB

A jegybank a jövőben a díjterhelési mutató mellett a nyugdíjbiztosításoknál alkalmazott teljes költség mutatóhoz (TKM) hasonló mutató közzétételét is tervezi a nyugdíjpénztáraknál.

A Magyar Nemzeti Bank székháza Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az MNB közleményében emlékeztetett: a díjterhelési mutató értékei nem vethetők össze a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításokra számított TKM-mel. Míg a díjterhelési mutató mindig egy adott évre vonatkozó tényleges befizetéseket vesz figyelembe, addig a TKM modellszámításra épülve feltételezett befizetések segítségével a futamidő egészére határoz meg egy éves átlagos költséget.