Vágólapra másolva!
A gyenge nemzetközi hangulatban a BUX index halovány plusza is kiemelkedőnek számít. De nincs egyedül a régiós börzék közül, ugyanis még a lengyel és a cseh is hasonlóan szerepel.
Vágólapra másolva!
  • Az eladóké a főszerep az év utolsó előtti (sok esetben az utolsó) kereskedési napján a nemzetközi tőzsdéken. Nyugat-Európában többségében egy százalék feletti mínuszokat látni, míg az USA-ban 0,3-0,4 százalékos csökkenésben vannak az indexek. A görög belpolitikai bizonytalanság tovább aggasztja ugyanis a befektetőket.
  • Az olajár próbálkozik egy kisebb visszapattanással azt követően, hogy tegnap délutántól nagyobbat esett az amerikai túlkínálattal kapcsolatos félelmekre. Kora délután a WTI 53,7 dollár körül, míg a Brent 57,8 dollárnál ingadozik.
  • Ma is az olajcégek szenvednek leginkább a EURO Stoxx 600 index szektorai közül (-2%), bár kora délután mindegyik szektor a negatív tartományban található.
  • Rekordmélységekbe süllyedt az olasz 10 éves államkötvény hozama, 9 bázisponttal 1,89 százalékra változva. Ma közel 3 milliárd euró értékben adott el 10 éves kötvényeket Olaszország.

Itthon

  • A BUX index felülteljesítő minimális pluszával, így záráshoz közeledve, bár a forgalom meglehetősen gyenge (1,5 milliárd forint) az ünnepi hangulat miatt.
  • A Richteren kívül a főbb nagypapírok pluszban vannak, bár nagyon nagy elmozdulást nem láthatunk. A Mol 0,2, a Magyar Telekom 0,6, míg az OTP 0,3 százalékkal emelkedik. A Richter pedig 0,8 százalékos mínusszal, 3480 forint környékén időzik.
  • Ma van a régió utolsó kereskedési napja 2014-ben, legközelebb pénteken nyitnak ki a főbb börzék a BÉT-et leszámítva, hazánkban ugyanis csak jövő hétfőn lesz 2015 első kereskedési napja. Ennek ellenére holnap az amerikai tőzsdék mellett néhány nyugat-európai tőzsde is nyitva lesz, igaz a megszokottól csak rövidebb ideig.
  • Eközben a forint piacán délután volt egy hirtelen erősödés, ahonnan kicsit visszább jöt a jegyzés, jelenleg 314,8-nál jár az EURHUF árfolyama. Egy dollárért pedig 258,7 forintot kell adni, nagyjából annyit, amennyit reggel.
  • Nem sikerült túl jól az év utolsó DKJ-aukciója, ugyanis a 60 milliárd forintnyi meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegyre csupán 42,2 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK viszont csak 27 milliárdot fogadott el 1,76 százalékos átlaghozam mellett, ami 26 bázisponttal magasabb, mint a tegnapi másodpiaci hozam, illetve 21 bázisponttal haladja meg a két héttel korábbi aukciós átlaghozamot.