Leállnak az olajfúrók?

Vágólapra másolva!
A zuhanó olajár úgy tűnik, elkezdte éreztetni hatását az amerikai palaolaj szektorban: az elmúlt két hónapban több mint száz (nagyjából 5 százaléknyi) aktív olajfúró fejet állítottak le, márpedig ilyen hirtelen jött visszaesésre nem mostanában volt példa. 
Vágólapra másolva!

A Baker Hughes adatai szerint az aktív amerikai olajfúró berendezések száma két hónap alatt 1600 darabról nagyjából 1500 darabra csökkent, vagyis hirtelen száz egységgel kevesebb van jelenleg működésben. Ez a hirtelen jött csökkenés egyébként jelentősnek mondható, a nagyot zuhanó olajárnak tehát már vannak kézzel fogható hatásai.

Forrás: Investor.hu

Ha viszont kicsit hosszabb távon nézzük meg a fúróberendezések számának alakulását, azt látjuk, hogy a mostani csökkenés egészen elenyésző ahhoz a felfutáshoz képest, amit az elmúlt években látni lehetett. Vagyis hiába esett 50 dollárig az olajár, egyelőre relatíve kevés olyan mező van, amelyik inkább a működés leállítása mellett dönt. Rövid távon mindenki a túlélésre törekszik, ami 40 dolláros és az alatti olajár mellett már egyre nehezebb lesz.

Forrás: Investor.hu