Százezer adószámot függesztettek fel

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak, feketekereskedelem
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Különböző hiányosságok miatt több mint százezer cég adószámát függesztette fel a NAV az elmúlt három évben - áll a Feketelista legújabb kimutatásában.
Vágólapra másolva!

A problémás cégügyekre specializálódott Feketelista.hu ugyanakkor kiemeli: a felfüggesztett cégek száma csökkenő tendenciát mutat: idén kevesebb mint tízezer (9656) céget sújtottak ezzel a szankcióval szemben a tavalyi 17 784-gyel, és a 2012-es csaknem 80 ezerrel.

A csökkenés egy jogszabályváltozással magyarázható: míg a tömeges törlések oka korábban az elmulasztott számviteli beszámoló volt, addig ezt ma már azonnali adószámtörléssel büntetik.

Az új eljárásrend bevezetése óta a cég elérhetetlensége, fellelhetetlensége miatt nyúl legtöbbször az adóhatóság az adószám felfüggesztésének eszközéhez.

Évente több mint tízezer vállalkozást nem találnak meg a megadott címén.

Adószám-felfüggesztésre számíthat az a cég is, amely bevallási vagy adófizetési kötelezettségének egy éven túli elmulasztását 180 napon belül nem pótolja. Felfüggesztés várható akkor is, ha az adózó nem jelentette be az adóhatóságnak szervezeti képviselőjének adatait - áll a Feketelista elemzésében.