Több mint kétezren éltek a lakhatási támogatással

kivándorlás, munkanélküliség
Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjában MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Év végéig 2134 álláskereső vette igénybe a 2012. októberétől elérhető lakhatási támogatást, amelynek egyes szabályai januártól módosulnak, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az NGM tájékoztatása szerint a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben nyújtották be. A munkavégzés helye a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik az eddigi igénylések alapján.

Feltételek

A tárca tájékoztatásából kiderül: az igénylés feltétele, hogy legalább egy hónapja álláskeresőként tartsák nyilván a kérelmezőt, valamint a munkavégzés helye az állandó lakóhelytől távol, 100 kilométeren túl legyen, vagy 5 órát meghaladó utazással járjon eljutni oda. A korábbi szabály három hónapos álláskeresési időszak eltelte után tette lehetővé a támogatás igénylését.

12 hónapig nyújtható a támogatás

Az NGM közlése szerint a januártól életbe lépő módosítás alapján a támogatás időtartama legfeljebb 12 hónap lehet, a támogatás mértéke nem haladhatja meg a havi 100 ezer forintot ugyanazon lakóingatlanra. Amennyiben azonban az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek, úgy annak összege legfeljebb havi 150 ezer forintra növekszik. Ha az ingatlant három vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel, akkor a támogatás mértéke maximum 200 ezer forintra emelkedik, írja a minisztérium.

2134 álláskereső vette igénybe a lakhatási támogatást Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A korábbi szabály szerint 18 hónapig volt nyújtható a támogatás, a folyósítható legmagasabb összeg megegyezett a fent felsoroltakkal, azonban fokozatosan, hat havonta csökkent a támogatás maximális értéke.

A lakhatási támogatás továbbra is a bérleti díjjal és közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra használható fel, így a bérleményhez kapcsolódó víz- és csatornadíj, a villamos energia, a távfűtés, a gáz, a hulladékszállítás díja, valamint a közös költség vehető figyelembe.