Megszabadult az MKB vezetőitől az MNB

Vágólapra másolva!
Megvan, hogy kik irányítják, amíg rendbe nem teszi a jegybank.
Vágólapra másolva!

Már most fizetésképtelen vagy előbb-utóbb biztosan az lenne az MKB, ha nem küldené ki Matolcsy György az embereit a bankhoz – ezt is tartalmazza az MNB még a múlt héten kedden megjelent határozata, amellyel párhuzamosan ki is nevezték a szanálási biztosokat, akik a vezetői jogköröket gyakorolhatják az elküldött vezetők helyett.

Ki kellett rúgniuk a vezetőket

A szanálási törvény 20. § c) bekezdése szerint az MNB-nek mindenképp menesztenie kell a bank vezető beosztású alkalmazottjait. A HVG értesülései szerint ez már meg is történt, január 9-ig le is zárják a vezetőcseréket. A lap szerint útilaput kapott Sebők András elnök-vezérigazgató és helyettese, Balássy László, továbbá öt ügyvezető igazgató és közvetlen munkatársaik.

Milyen állapotban van az MKB?

A MNB határozatában az is olvasható, hogy miért volt szükség az MKB szanálására. Balog Ádám még kevésbé egyértelműen fogalmazott egy háttérbeszélgetésen, de a papírból az derül ki, hogy egy MNB-s elemzés szerint a bank vagy már most fizetésképtelen vagy az lett volna, ha nem lép közbe a jegybank. Szerintük közérdek, hogy ezt megtették. Az Origónak nyilatkozó szakemberek szerint azonban erre semmilyen jel nem utalt, a németek jó helyzetben hagyták itt a bankot.

Kinevezték a szanálási biztosokat

Négy szanálási biztost nevezett ki a jegybank. Ők fogják gyakorolni a tulajdonosi jogköröket előreláthatólag a következő egy évben, amíg a bank rossz portfólióelemeit le nem választják egy külön bankba. A szanálási biztosok Földényiné Láhm Krisztina, Nyemcsok János, Sándor Benedek és Szuromi-Kovács János.

Nyemcsok János piaci, portfólió- és operációs kockázatokért felelős igazgatóként is dolgozott a banknál, majd 2012-ben lemondott minden tisztségéről.