Rekordot döntött a Mol Kurdisztánban

Vágólapra másolva!
Rekordszámú termelést ért el a Mol a frissen megnyitott kurdisztáni telepen. A magyar olajcég iraki műveleteinek bővítésére készül.
Vágólapra másolva!

Az észak-iraki kurd régióban található Shaikan olajmezőn tavaly január óta folytat munkálatokat a MOL, miután a területen található blokkokban 20 százalékos részesedést szereztek. Az olajmezőn tavaly átlagosan 25 ezer hordónyi kőolajat termeltek ki, amelyet csaknem megduplázott a decemberben felépített további három olajkút.

Fokoznák a termelést

December 27-én a termelés elérte a napi 40 ezer hordót, két nappal később az első és a második termelőblokkból rekordszámú, 354 tankautót töltöttek meg. Az összesen közel 58 ezer hordó olajat a Mol törökországi kikötőkbe szállítottja, ahonnan tovább exportálják.

Alexander Dodds, a Mol kutatás-termelési ügyvezető igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, partnercégükkel, a helyi Gulf Keystone Petroleummal és a kurdisztáni régió természeti erőforrás-misztériumával a kitermelés bővítését tervezik. Mint mondta, a napokban megkezdődött egy újabb termelőkút, a Shaikan-11 mélyítése, amely egy már meglévő, valamint egy 11 kilométer hosszú vezeték építése.

Törökországon keresztül szállítanak

Az iraki kurd autonóm tartomány a közel-keleti olajpiac legújabb szereplője, jelentősége az Iszlám Állam iraki előretörése után nőtt meg, mivel a szélsőségesek megszerezték az Irak középső részén található olajkutak nagy részét. Kurdisztán korábban különadót fizetett a bagdadi kormánynak az autonóm területen kitermelt olaj után, amelyet azonban a polgárháború óta azonban nem fizet. Emellett lendületet adott az olajexportnak az is, hogy júliusban Törökország megnyitotta kereskedelmi kikötőit a kurd olaj exportja előtt.

Bagdad nem ért egyet

A kurd tartományi vezetés az elmúlt hónapokban több külföldi olajcéggel is szerződést kötött, köztük az OMV-vel és az Egyesült Arab Emirségek Crescent Petroleum nevű cégével, azonban ezeket az üzleteket az iraki kormány nem ismeri el. A shaikani régióban a kutatásokat a 80 százalékos részesedéssel rendelkező Gulf Keytone irányítja, egy másik, Akri-Bijeel nevű területen viszont a Mol rendelkezik a tulajdonrész 80 százalékával, és a műveletek irányítási jogával.