Moszkva az Eurázsiai Uniót ajánlja Brüsszelnek az USA helyett

2015.01.05. 14:10

Oroszország brüsszeli nagykövete szerint az uniónak fel kellene függesztenie a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat az USA-val, ehelyett az Eurázsiai Unióval kellene partnerségre lépnie. A nagykövet szerint ők "legalább nem kezelik klórral a csirkéket", és közelebb vannak.

Meglepő javaslattal állt elő Oroszország brüsszeli nagykövete, Vlagyimir Csizov: az oroszok szerint az Európai Uniónak meg kellene szakítania a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat az USA-val, ehelyett az Eurázsiai Unióval kellene partnerségre lépnie.

Természetes partner

Brüsszelnek nem éri meg ennyi politikai energiát fektetni az Amerikával kialakítandó szabadkereskedelmi egyezménybe, amikor a szomszádságában ott egy sokkal természetesebb partnere, az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU), mondta Vlagyimir Csizov, írja a Deutsche Wirtschafts Nachrichten. "Mindenesetre mi nem kezeljük klórral a csirkéket" - tette hozzá a nagykövet.

Az oroszok az Eurázsiai Uniót ajánlják Európának az USA helyettForrás: AFP/Chris Hyde

A szankció nem akadály

Az EEU minél előbb szeretné felvenni a hivatalos kapcsolatokat az unióval, Vlagyimir Csizov szerint az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók ebben nem jelentenek semmiféle akadályt. A cél egy nagy, közös eurázsiai piac kialakítása lenne a nagykövet szerint.

Olcsó munkaerő

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint az unió számára jóval nagyobb hátrányt jelentenek az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági következményei és Oroszország ellenintézkedései, mint az Egyesült Államok számára. Az európai vállalatok növelhetnék alkalmazottaik számát az alacsony bérszínvonalú eurázsiai térségben, ugyanakkor az USA-val kötendő szabadkereskedelmi egyezmény 2025-ig 600 ezer munkahely elvesztéséhez vezetne az EU-ban.