Moszkva az Eurázsiai Uniót ajánlja Brüsszelnek az USA helyett

Barack Obama, Angela Merkel
US President Barack Obama (R) chats to Germany's Chancellor Angela Merkel (C) at a leaders' walk around the Queensland Gallery of Modern Art in Brisbane as they take part in the G20 Summit in the Australian city of Brisbane on November 15, 2014. Australia is hosting the leaders of the world's 20 biggest economies for the G20 summit in Brisbane on November 15 and 16. AFP PHOTO / POOL / Chris Hyde
Vágólapra másolva!
Oroszország brüsszeli nagykövete szerint az uniónak fel kellene függesztenie a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat az USA-val, ehelyett az Eurázsiai Unióval kellene partnerségre lépnie. A nagykövet szerint ők "legalább nem kezelik klórral a csirkéket", és közelebb vannak.
Vágólapra másolva!

Meglepő javaslattal állt elő Oroszország brüsszeli nagykövete, Vlagyimir Csizov: az oroszok szerint az Európai Uniónak meg kellene szakítania a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat az USA-val, ehelyett az Eurázsiai Unióval kellene partnerségre lépnie.

Természetes partner

Brüsszelnek nem éri meg ennyi politikai energiát fektetni az Amerikával kialakítandó szabadkereskedelmi egyezménybe, amikor a szomszádságában ott egy sokkal természetesebb partnere, az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU), mondta Vlagyimir Csizov, írja a Deutsche Wirtschafts Nachrichten. "Mindenesetre mi nem kezeljük klórral a csirkéket" - tette hozzá a nagykövet.

Az oroszok az Eurázsiai Uniót ajánlják Európának az USA helyett Forrás: AFP/Chris Hyde

A szankció nem akadály

Az EEU minél előbb szeretné felvenni a hivatalos kapcsolatokat az unióval, Vlagyimir Csizov szerint az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók ebben nem jelentenek semmiféle akadályt. A cél egy nagy, közös eurázsiai piac kialakítása lenne a nagykövet szerint.

Olcsó munkaerő

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint az unió számára jóval nagyobb hátrányt jelentenek az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági következményei és Oroszország ellenintézkedései, mint az Egyesült Államok számára. Az európai vállalatok növelhetnék alkalmazottaik számát az alacsony bérszínvonalú eurázsiai térségben, ugyanakkor az USA-val kötendő szabadkereskedelmi egyezmény 2025-ig 600 ezer munkahely elvesztéséhez vezetne az EU-ban.