Újabb áldozatot szedett az olajáresés

Vágólapra másolva!
A Caterpillar árfolyamának zuhanása jól mutatja, hogy az olajár elmúlt hónapokban látott beszakadása milyen kiterjedt körben érezteti negatív hatását. A vállalat részvényei ugyanis majdnem 6 százalékot estek miután a J.P. Morgan alulsúlyozásra módosította az ajánlását az eddigi semleges helyett, többek között a gépgyártó óriás olaj- és gáziparnak való közvetlen kitettsége miatt.
Vágólapra másolva!

Semlegesről alulsúlyozásra módosította a Caterpillarra való ajánlását a J.P. Morgan, a lépést pedig a vállalat olaj- és gáziparnak való közvetlen és közvetett kitettségével magyarázta. A közvetlen kitettség magától értetődő, hiszen a vállalat tengeri olajfúrótornyokhoz és szárazföldi fúráshoz is gyárt gépeket. A közvetett kitettség pedig a vállalat egyéb olyan fontos, olajárzuhanással sújtott iparágakon és térségeken keresztül realizálódik, mint a bányászat, az USA építőipara és a fejlődő piacok.

Elemzők szerint a közvetlen kitettséget jelentő szektorokból a vállalat árbevételének 12 százaléka származik, a közvetett kitettség pedig még jelentősebb, 15 százalékot jelent ugyanebben a tekintetben. Ennek fényében már nem is meglepő a vállalattal kapcsolatos elemzői döntés, hiszen a cég árbevételének majdnem 30 százaléka kerülhet veszélybe 2015 és 2016 során.

Forrás: Caterpillar, Investor.hu

A J.P. Morgan elemzője szerint a vállalat közvetett kitettsége még a vártnál is nagyobb lehet, az elemzésük szerint ugyanis 2010 óta az amerikai építkezések felszerelésigénye erősen összefüggött az olajtermelés bővülésével, az olajárzuhanás következtében ezért a felszerelések iránti kereslet csökkenésére lehet számítani 2015 során.

A vállalat ugyancsak nagy kitettséggel bír a Canadian Oil Sands felé is, amely felől ugyancsak az olajár esés miatt számíthat kereslet csökkenése.

Mindezekhez hasonlóan a fejlődő piacok és a Közel-Kelet is a Caterpillar olyan kulcspiacainak számítanak, amelyeket várhatóan negatívan érintenek a csökkenő olajárak. Végül, de nem utolsó sorban, az egyre erősödő dollár is megnehezíti a gépgyártó vállalat versenyképességét a nemzetközi versenytársaival szemben.

Mint az látható tehát az elmúlt hónapok olajárzuhanása még egy markolóiról és bulldózereiről híressé vált gépgyártó vállalatot is a látottakhoz hasonlóan nehéz helyzetbe hozhat, amelynek során a cég részvényei árfolyamuk majdnem 20 százalékát veszthették el alig több mint 2 hónap leforgása alatt.

A Caterpillar napi árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu