Idén is megrohamozhatják a tőzsdéket

háború
Vágólapra másolva!
Igencsak forgalmas évnek bizonyult a tavalyi a részvénykibocsátások szempontjából, 2010 óta nem volt ekkora a kibocsátások összértéke. Ráadásul úgy tűnik, hogy idén sem csökken az aktivitás, hiszen több nagyobb név is tőzsdére léphet.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év 2010 óta a legforgalmasabbnak számított az elsődleges részvénykibocsátások (IPO) tekintetében. Világszerte 249 milliárd dollárnyi, azaz mintegy 67 ezer milliárd forintnyi tőként vontak be a vállalatok, amely körülbelül 37 százalékos növekedésnek felel meg a 2013-as értékhez képest.

A növekedéshez nagyban hozzájárulhat az is, hogy 2013-hoz képest 40 százalékkal több vállalat lépett tőzsdére. Különösen aktív volt az egészségügyi szektor, hiszen az összes részvénykibocsátás több mint harmadát a szektor szereplői hajtották végre.

Forrás: Investor.hu

A legnagyobb IPO természetesen az Alibaba nevéhez fűződött, a 25 milliárd dolláros részvénykibocsátás az alapító Jack Ma-t Kína leggazdagabb emberévé tette. Az internetes kereskedelem óriása mellett is léptek parkettre izgalmas cégek, mint például a GoPro, illetve a Virgin America, amelyek a részvénykibocsátás után is nagyszerűen teljesítettek.

Forrás: Investor.hu

Ugyan nem Alibaba méretűek, de 2015-ben is tőzsdére léphet majd néhány nagyobb név. Ilyen lehet egyes pletykák szerint a SnapChat, a Pinterest, a GoDaddy, illetve a kínai okostelefon gyártó Xiaomi, amely tavaly már 66 millió telefont értékesített, szemben a 2013-as 18,7 millióhoz képest.

A következő igazán nagy durranás azonban az Uber részvénykibocsátása lehet majd, még ha egyelőre erre utaló szándékot nem is fejezett ki a vállalat. 2014 végén a befektetők már 40 milliárd dollárra becsülték az okostelefonos alkalmazás segítségével használható taxis céget.